Ministrul Justiției spune că se aștepta la mai mulți candidați pentru funcția de procuror-șef al DNA și nu exclude varianta reluării procedurii de selecție.
Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de numire în funcția de șef al DIICOT a lui Felix Bănilă. Acesta a primit un aviz pozitiv din partea CSM, dar la limită, iar procurorii DIICOT s-au împotrivit venirii acestuia la DIICOT.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader susține că noul șef al DNA nu va fi rezultatul unui troc politic, iar instituția trebuie să revină în „parametri constituționali”. A apărut și primul candidat: Florentina Mirică, procuror la DNA.
Ministrul Justiției spune că, cel mai probabil, mâine se vor înscrie procurorii care doresc să preia șefia Direcției Naționale Anticorupție, funcție rămasă vacantă după revocarea controversată a Laurei Codruța Kovesi.
Cristina Tarcea, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, susține că revocarea Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA a fost politizată. „Nu am știut exact ce se întâmplă”, a afirmat Tarcea.
Fostul ministru de Externe, proaspăt liberat din penitenciar unde a executat o pedeapsă pentru corupție, susține că membrii Comisiei de la Veneția ar fi fost corupți pentru a emite opinia preliminară negativă referitor la legile Justiției.
Florin Iordache, autorul OUG 13 și vioara întâi în shimbarea controversată a legilor Justiției, transmite că experții Comisiei de la Veneția laudă activitatea comisiei sale și rezultatul dezbaterilor din comisia pe care o conduce el în Parlament.
El însuși membru al Comisiei de la Veneția, ministrul Justiției a încercat să nu comenteze reacțiile partidelor aflate la putere și ale celor din opoziție, dar a precizat că, dacă i se va cere, va emite un punct de vedere al României.
Comisia de la Veneția a emis o opinie preliminară legată de modificările controversate la legile Justiției. Experții cer, printre altele, echilibrarea influenței ministrului Justiției în procesul de numire a șefilor de parchete.
Consiliul Superior al Magistraturii a decis ca fosta șefă a DNA să se întoarcă pe funcția avută anterior, cea de procuror la DIICOT Sibiu. Secția pentru procurori a luat act de revocarea ei, semnată de președintele României.
Decretul de revocare a șefei DNA a fost publicat luni în Monitorul Oficial, iar ministrul Justiției nu a stat pe gânduri și a și anunțat că pe 30 iulie va propune un nou șef la DNA.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.