Ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, a anunțat marți, într-o conferință de presă, suspendarea procedurilor de selecție pentru funcțiile de procuror general al României și de adjunct al membrului național la Eurojust.
Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea și Daniel Horodniceanu au susținut miercuri interviul, în fața unei comisii conduse de ministrul Justiției. Lui Scutea i s-a reproșat participarea la protestul magistraților de la Bruxelles.
Comisia Europeană a prezentat luni în Comisia LIBE a Parlamentului European rapoartele MCV pentru România și Bulgaria, publicate pe 13 noiembrie. Emilian Pavel (PSD) a acuzat Comisia că nu are competențe pentru instituirea MCV doar pentru două state.
Raportul MCV publicat marți e unul foarte dur la adresa României, spre deosebire de cel al Bulgariei. Bucureștiul s-a mai trezit cu opt recomandări pe care trebuie să le îndeplinească pentru a i se ridica Mecanismul de Cooperare și Verificare.
Prim-vicepreședintele Frans Timmermans a declarat marți, cu ocazia publicării raportului MCV, că Executivul de la Bruxelles cere României să suspende imediat implementarea legilor Justiției, aceasta fiind una dintre cele 9 recomandări suplimentare.
Magistrații îi solicită ministrului Justiției să abandoneze imediat procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr. Procurorii și judecătorii spun că CSM este ocolit în procedură, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția.
Tudorel Toader a pus în raport mai multe „greșeli” ale procurorului general. Ministrul s-a legat mult de cazul OUG 13 anchetat de DNA până la decizia CCR, dar spune că are semne de întrebare că a fost numit legal în fruntea Parchetului General.
Rapoartele negative, scrise într-un ton foarte dur, ale Comisiei de la Veneția stau la baza inițiativei lui Klaus Iohannis de a declanșa cercetări cu partidele parlamentare pe tema Justiției și a legislației penale din România.
Fostul ministru al justiției acuză că membrii Comisiei de la Veneția au fost induși în eroare de unele autorități din România, numindu-i pe președintele Klaus Iohannis, pe fosta șefă a DNA și pe procurorul-șef al Parchetului General.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.