Finanțarea investițiilor în agricultură, transpunerea în PNDR a propunerilor din pachetul ”Clasa de Mijloc la Sate” și stadiul actual al depunerilor de proiecte și al schemelor de plată în zona Constanța au fost temele conferinței de la Constanța.
Persoanele interesate de finanțarea activităților agricole și non-agricole din mediul rural sunt invitate să completeze formularul de înregistrare până la data de 19 octombrie, inclusiv. Participarea este gratuită. Locurile sunt limitate.
Nicolae Micluță, director executiv adjunct la APIA Timiș, a detaliat, într-o conferință organizată de EurActiv.ro, modul în care sunt plătite subvențiile agricole,subliniind faptul că plățile directe au avut ca efect comasarea terenurilor agricole.
Reprezentanți ai AM PNDR, UniCredit Bank, APIA și AFIR au participat marți, la Timișoara, la o discuție deschisă despre probleme și soluții pentru finanțarea agriculturii și mediului rural. Principalele idei și concluzii în live textul EurActiv.ro.
Alexandra Rusu, șef serviciu în cadrul Ministerul Agriculturii, a prezentat, la Iași, cum se finanțează ideile din mediul rural pentru începerea unei afaceri noi în mediu neagricol.
Andreea Agrigoroaei, director în cadrul PNDR, a anunțat în conferința ce a avut la Iași săptămâna trecută, măsuri noi care vor duce la un traseu mai scurt al produselor de la fermieri către consumatori, prin cât mai puțini intermediari.
Viziunea Guvernului pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate, prezentare susținută de consilierul de stat Cristi Ghinea: schimbări majore în PNDR, ținte clare pentru 2016 și 2017, orientare spre agricultura de mijloc, simplificare legislativă.
În contextul în care începutul de an în agricultură a stat sub semnul lipsei subvențiilor, în pofida condițiilor meteo favorabile și a perspectivelor bune de dezvoltare, fermierii români sunt îngrijorați de lipsa banilor.
Profilul fermierului din clasa de mijloc: 73% dintre fermieri trăiesc în exploatații de subzistență, 97% din totalul de 3.000.000 de fermieri nu sunt eligibili în PNDR. Cioloș a prezentat cele șapte direcții strategice din cadrul pachetului.
Din motive ostensibile, schimburile economice ale României cu Japonia, precedente celui de-al Doilea Război Mondial au fost ignorate de istorici, până în ultimul deceniu al veacului trecut, scrie dr Radu Șerban.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.