Guvernul României a sesizat vineri Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu trei acțiuni în anularea prevederilor problematice din Pachetul Mobilitate I.
Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România solicită autorităților române și Comisiei Europene clarificări urgente privind prevederile Pachetului Mobilitate 1 care vor intra în vigoare pe 20 august.
Deputații români din Parlamentul European cer Guvernului să facă demersurile necesare pentru a ataca la Curtea de Justiție a Uniunii Europene actele legislative incluse în Pachetul Mobilitate I, care afectează interesele transportatorilor din est.
Autoritățile române consideră că restricțiile din versiunea finală a Pachetului Mobilitate I vor afecta funcționarea pieței interne și activitatea de transport rutier în Uniune, precum și îndeplinirea obiectivelor de mediu ale UE.
Comisarul european pentru transporturi a salutat adoptarea noii legislații europene privind transportul rutier, dar avertizează că anumite elemente din cele trei directive ar putea ridica probleme de mediu.
Parlamentul European a adoptat cele trei propuneri de directive care formează Pachetul Mobilitate, în forma agreată de Consiliu, dar care nu este pe placul României și a altor state din Europa de Est.
O parte dintre noii membri UE consideră că prevederile Pachetului Mobilitate sunt disproporționate și afectează negativ competitivitatea companiilor din sectorul transportului rutier.
Consiliul UE a adoptat marți Pachetul Mobilitate, care aduce schimbări majore în sectorul transportului rutier din Uniune. Statele estice, inclusiv România, consideră că sunt dezavantajate de modificările din acest pachet legislativ.
Comisia TRAN a Parlamentului European a aprobat marți acordul pentru reforma sectorului de transport rutier la care au ajuns PE și negociatorii Președinției finlandeze.
România și Bulgaria sunt statele membre cele mai nemulțumite de Pachetul Mobilitate 1, care afectează în special transportatorii rutieri din cele două țări.
Comisiile reunite de afaceri europene din Parlamentul României au avizat marți pozitiv propunerea Guvernului de comisar european pentru Transporturi, în persoana europarlamentarului PNL Adina Vălean. Ea a primit 25 de voturi "pentru".
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.