Agenția de evaluare financiară Standard and Poor's avertizează că o creștere cu 40% a pensiilor va necesita o „corecție dezordonată” a bugetului, cu repercusiuni asupra revenirii economiei post-COVID-19.
Plenul Parlamentului a adoptat marți rectificarea bugetară pe 2020. Amendamentul PSD referitor la creșterea cu 40% a punctului de pensie a primit vot favorabil.
Majorarea punctului de pensie cu 40% ar duce la o creștere a deficitului bugetar în 2021 la peste 11% din PIB. Ar exista astfel un risc sistemic mare prin agravarea stării bugetului public, avertizează un raport publicat pe site-ul BNR.
Eugen Teodorovici cerea în octombrie 2019, când era ministru al Finanțelor, ca Guvernul Dăncilă să ”reanalizeze” calendarul de implementare a prevederilor privind creșterea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie 2020.
Fitch Ratings a apreciat că propunerea Guvernului vizând o majorare a pensiilor cu 14% din septembrie ar reduce provocările la adresa consolidării finanțelor publice comparativ cu o creștere de 40% bugetată anterior.
Premierul susține că decizia de majorare a pensiilor cu doar 14% de la 1 septembrie a fost una grea, însă este o decizie rațională în contextul în care economia nu poate susține o creștere mai mare.
Deputata PSD Lia Olguța Vasilescu a anunțat joi că au fost adunate peste 800.000 de semnături de la pensionari prin care aceștia cer majorarea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie 2020.
Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu spune că, dacă ar fi să credem anunțul lui Iohannis privind banii pe care îi primește România în urma acordului de la Summitul UE, atunci Guvernul "trebuie să dubleze alocațiile și să crească pensiile".
Amânarea cu un an sau doi a virării contribuțiilor la Pilonul 2 și apelarea la rezervele băncii centrale sunt două dintre soluțiile identificate de organizațiile de pensionari ca surse de finanțare pentru creșterea pensiilor cu 40% în septembrie.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.