În UE, vânzările de substanțe active utilizate depășesc 350 000 de tone pe an. Pesticidele pot avea un impact asupra calității apei și solului, asupra biodiversității și a ecosistemelor și se pot regăsi în alimente, ca reziduri.
Inderdicția se aplică și Lituaniei. Este vorba de două decizii ale Comisiei Europene, care interzic celor două țări să acorde autorizații de urgență nejustificate pentru trei neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin și tiametoxam).
Nu este un secret că excesul de chimicale poate crea probleme de sănătate. Fermierul din imagine suferă de cancer, la ferma sa utilizându-se mult pesticide.
Pesticidele care sunt interzise în prezent în Europa pot fi exportate în continuare în alte țări, o situație care arată lipsa de coerență a UE, susțin partidul de stânga Die Linke și Verzii, scrie EURACTIV Germania.
Monitorizarea reziduurilor de pesticide din legume, fructe și cereale din producția internă, realizată la laboratoarele de specialitate din București și Mureș, a identificat reziduuri cu valori mai mari decât limitele maxime admise la roșii.
Comisia Europeană a interzis României și Lituaniei să acorde autorizații de urgență nejustificate pentru trei neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin și tiametoxam).
Patru țări europene - Spania, Franța, Italia și Germania - au cumulat aproape 80% din vânzările de pesticide de pe teritoriul Uniunii Europene, în 2016.
Din motive ostensibile, schimburile economice ale României cu Japonia, precedente celui de-al Doilea Război Mondial au fost ignorate de istorici, până în ultimul deceniu al veacului trecut, scrie dr Radu Șerban.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.