Apicultori din nord-estul Bulgariei au anunțat recent că vor sesiza Comisia Europeană și Parchetul European din cauza faptului că anul acesta este permisă utilizarea unor pesticide periculoase, conform Mediapool.
Statele membre au sprijinit ieri propunerea Comisiei de a reduce limitele maxime de reziduuri (LMR) pentru două pesticide neonicotinoide despre care se știe că au efecte adverse asupra albinelor.
Parlamentarii cer Comisiei Europene obiective obligatorii de reducere a cantității de pesticide folosite, într-o rezoluția privind strategia ”De la fermă la consumator”.
Comisia a publicat joi un raport privind punerea în aplicare a primei inițiative a UE privind polenizatorii, pe care CE a adoptat-o în 2018 pentru a aborda declinul insectelor polenizatoare sălbatice.
UE vrea să reducă la jumătate utilizarea și riscul pesticidelor până în 2030, în baza unui număr tot mai mare de cercetări care indică efectele lor dăunătoare. Dar în Polonia alternativele sunt scumpe și aproape necunoscute, scrie EURACTIV.pl.
În UE, vânzările de substanțe active utilizate depășesc 350 000 de tone pe an. Pesticidele pot avea un impact asupra calității apei și solului, asupra biodiversității și a ecosistemelor și se pot regăsi în alimente, ca reziduri.
Inderdicția se aplică și Lituaniei. Este vorba de două decizii ale Comisiei Europene, care interzic celor două țări să acorde autorizații de urgență nejustificate pentru trei neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin și tiametoxam).
Nu este un secret că excesul de chimicale poate crea probleme de sănătate. Fermierul din imagine suferă de cancer, la ferma sa utilizându-se mult pesticide.
Pesticidele care sunt interzise în prezent în Europa pot fi exportate în continuare în alte țări, o situație care arată lipsa de coerență a UE, susțin partidul de stânga Die Linke și Verzii, scrie EURACTIV Germania.
Monitorizarea reziduurilor de pesticide din legume, fructe și cereale din producția internă, realizată la laboratoarele de specialitate din București și Mureș, a identificat reziduuri cu valori mai mari decât limitele maxime admise la roșii.
Cardurile de energie, care reprezintă un sprijin pentru plata facturilor la energie, urmează să fie distribuite de pe 1 februarie populației, iar începând cu 20 februarie oamenii își pot plăti facturile cu acestea.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.