Consiliul UE și-a dat luni acordul pentru numirea Laurei Codruța Kövesi în funcția de procuror-șef european. Numirea trebuie să fie confirmată în mod oficial și de către Parlamentul European.
Colegiul Comisarilor și Președinția finlandeză a Consiliului UE au discutat vineri, la Helsinki, despre condiționarea finanțării europene de respectarea statului de drept.
Ministrul de Externe susține că nu știe cum a votat reprezentanta României la Bruxelles în cazul Laurei Codruța Kovesi, candidată la funcția de procuror-șef al Parchetul European, Meleșcanu îndrumând joi presa să se adreseze Ministerului Justiției.
Prima Președinție română a Consiliului UE a decurs bine mulțumită diplomaților și funcționarilor, mai puțin politicienilor. Cel puțin când vine vorba de cifre bilanțul e unul pozitiv.
De la 1 iulie, Finlanda preia Președinția rotativă a Consiliului. Helsinki vrea să se concentreze pe statul de drept, competitivitate și incluziune socială, protejarea cetățenilor și calitatea UE de lider global în combaterea schimbărilor climatice.
În intervalul 11-14 iunie, Președinția română a Consiliului UE a organizat împreună cu Programul Alimentar Mondial (PAM), la Bruxelles, expoziția cu tema "Explorarea puterii de inovare pentru prevenirea și soluționarea crizelor".
Consiliul a adoptat joi o Directivă prin care condițiile de muncă din întreaga UE vor deveni mai transparente și previzibile și o altă Directivă privind un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor.
Consiliul UE a anunțat joi că Bratislava, Slovacia, va găzdui Agenția Europeană a Muncii. România nu a candidat pe motiv că deține Președinția Consiliului și trebuia să fie imparțială, potrivit ministrului Budăi.
Este nevoie ca tinerii și copiii să dețină funcții de decizie,așa că Președinția României la Consiliu va încerca să impună pe agenda UE tema participării copiilor și a adolescenților la procesul de luare a deciziilor în cadrul UE, spune Marius Budăi.
Apărarea devine o politică importantă pentru Uniunea Europeană, care i-ar putea consacra la Bruxelles un post de comisar și o direcție generală pentru gestionarea fondurilor alocate, au indicat pentru France Presse mai multe surse informate.
Din motive ostensibile, schimburile economice ale României cu Japonia, precedente celui de-al Doilea Război Mondial au fost ignorate de istorici, până în ultimul deceniu al veacului trecut, scrie dr Radu Șerban.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.