Premierul suedez Ulf Kristersson a prezentat marți, în plenul PE de la Strasbourg, prioritățile Președinției suedeze a Consiliului. Mai mulți eurodeputați români și bulgari i-au cerut să aibă ca prioritatea aderarea celor două țări la Schengen.
Consiliul UE și-a dat luni acordul pentru numirea Laurei Codruța Kövesi în funcția de procuror-șef european. Numirea trebuie să fie confirmată în mod oficial și de către Parlamentul European.
Colegiul Comisarilor și Președinția finlandeză a Consiliului UE au discutat vineri, la Helsinki, despre condiționarea finanțării europene de respectarea statului de drept.
Ministrul de Externe susține că nu știe cum a votat reprezentanta României la Bruxelles în cazul Laurei Codruța Kovesi, candidată la funcția de procuror-șef al Parchetul European, Meleșcanu îndrumând joi presa să se adreseze Ministerului Justiției.
Prima Președinție română a Consiliului UE a decurs bine mulțumită diplomaților și funcționarilor, mai puțin politicienilor. Cel puțin când vine vorba de cifre bilanțul e unul pozitiv.
De la 1 iulie, Finlanda preia Președinția rotativă a Consiliului. Helsinki vrea să se concentreze pe statul de drept, competitivitate și incluziune socială, protejarea cetățenilor și calitatea UE de lider global în combaterea schimbărilor climatice.
În intervalul 11-14 iunie, Președinția română a Consiliului UE a organizat împreună cu Programul Alimentar Mondial (PAM), la Bruxelles, expoziția cu tema "Explorarea puterii de inovare pentru prevenirea și soluționarea crizelor".
Consiliul a adoptat joi o Directivă prin care condițiile de muncă din întreaga UE vor deveni mai transparente și previzibile și o altă Directivă privind un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor.
Consiliul UE a anunțat joi că Bratislava, Slovacia, va găzdui Agenția Europeană a Muncii. România nu a candidat pe motiv că deține Președinția Consiliului și trebuia să fie imparțială, potrivit ministrului Budăi.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.