Coaliția PSD-PNL este încă "surprinsă" de creșterea rapidă a prețurilor la benzină și motorină. În timp ce premierul vrea o analiză, liderul PSD are un dinte împotriva conducerii Consiliului Concurenței.
Creșterea prețurilor la energie, în special la gaze naturale și petrol, afectează direct costurile pentru producția industrială. Acest lucru creează în mod natural o situație care complică noile investiții și generează inflație.
Prețul petrolului a crescut pe piețele internaționale și rubla a atins cel mai înalt nivel din ultimii doi ani față de dolar și euro după ce Uniunea Europeană a anunțat o nouă serie de sancțiuni împotriva Rusiei.
Prețul combustibililor la benzinării rămâne în jurul nivelului de 8 lei/litru, neschimbat practic de joi, deși cotațiile internaționale ale petrolului au coborât semnificativ în această perioadă.
Prețul gazelor naturale a atins luni dimineața un nou maxim istoric pe piața europeană, deși importurile de gaze din Rusia încă nu sunt vizate de sancțiuni. Petrolul se apropie și el de maximul istoric pe piețele internaționale.
Prețul petrolului a urcat puternic joi, după ce Rusia a atacat Ucraina, iar cotația țițeiului Brent a depășit pentru prima dată după 2014 pragul de 100 de dolari pe baril.
România nu va fi afectată, pe termen scurt, de scăderea drastică a prețului petrolului din Statele Unite, în condițiile în care se consumă foarte mult petrol din producția internă, susține ministrul economiei, Virgil Popescu.
Acțiunile tranzacționate la București au deschis în scădere cu peste 10%, dar au recuperat ulterior din pierdere, în contextul unui sentiment negativ consemnat la nivel internațional.
În Italia ajunge mai mult petrol decât cantitățile înregistrate în documentele oficiale ale rafinăriilor. Poliția suspectează o cooperare între mafia italiană și organizația teroristă Statul Islamic.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.
Ieri, când realizam acest reportaj încă era pace. Astăzi ne-am trezit de la bubuitul obuzelor undeva departe. Se aud de la Cricova, aici unde locuim, iar în acest moment nu știm cine trage.