Grupul Statelor Împotriva Corupției (GRECO) a publicat miercuri un raport care evaluează progresul României în implementarea recomandărilor privind prevenirea corupției în rândul parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor.
Procurorii Direcției Generale Anticorupție (DGA) au solicitat o serie de documente privind organizarea "Revelionului Iașiului", se menționează într-un comunicat remis, marți, presei, de Primăria municipiului Iași, potrivit Agerpres.
Procurorii DNA îl acuză pe fostul europarlamentar Mihai Țurcanu, în prezent director executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani, de abuz în serviciu, fals intelectual și delapidare.
Curtea Constituțională a României a admis sesizarea ICCJ și a stabilit că vechimea necesară unui procuror pentru accederea la DNA și DIICOT trebuie să fie cel puțin aceeași ca la Parchetul General.
Ministrul justiției, Stelian Ion, a declarat că DNA are o activitate destul de intensă, însă există ”alte auspicii” față de cele în care funcționa instituția pe vreme a Laurei Codruța Kovesi.
Începând cu 1 iunie 2021, își începe activitatea operațională în statele membre participante Parchetul European (EPPO), instituție care are drept scop combaterea fraudelor cu fonduri europene.
Pensionarea anticipată a magistraților după doar 20 de ani vechime a fost abrogată definitiv luni de către Senat, în calitate de Cameră decizională. Proiectul a primit 72 de voturi "pentru" și 50 de voturi "împotrivă".
Comisia Juridică a Camerei Deputaților a dat joi raport favorabil proiectului privind desființarea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție, într-o ședință tensionată. Magistrații vor putea fi trimiși în judecată doar cu avizul CSM.
DNA susține că a constatat cu îngrijorare faptul că, în ședința de joi a CSM, unde a fost dezbătut proiectul de desființare a Secției Speciale, au fost făcute afirmații "nejustificate" și "denigratoare" la adresa activității și a procurorilor.
România are primii 6 procurori europeni delegați ai EPPO în România. Colegiul Parchetului European a fost de acord cu toate propunerile transmise de Ministerul Justiției, ca urmare a procedurii de selecție din 29 ianuarie.
Cardurile de energie, care reprezintă un sprijin pentru plata facturilor la energie, urmează să fie distribuite de pe 1 februarie populației, iar începând cu 20 februarie oamenii își pot plăti facturile cu acestea.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.