Pensionarea anticipată a magistraților după doar 20 de ani vechime a fost abrogată definitiv luni de către Senat, în calitate de Cameră decizională. Proiectul a primit 72 de voturi "pentru" și 50 de voturi "împotrivă".
Comisia Juridică a Camerei Deputaților a dat joi raport favorabil proiectului privind desființarea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție, într-o ședință tensionată. Magistrații vor putea fi trimiși în judecată doar cu avizul CSM.
DNA susține că a constatat cu îngrijorare faptul că, în ședința de joi a CSM, unde a fost dezbătut proiectul de desființare a Secției Speciale, au fost făcute afirmații "nejustificate" și "denigratoare" la adresa activității și a procurorilor.
România are primii 6 procurori europeni delegați ai EPPO în România. Colegiul Parchetului European a fost de acord cu toate propunerile transmise de Ministerul Justiției, ca urmare a procedurii de selecție din 29 ianuarie.
DNA începe acțiunea penală față de Dan Tudorache, la data faptelor primar, anterior deputat, viceprimar al Primăriei Sectorului 1 București, pentru infracțiunile de complicitate la trafic de influență și spălare a banilor.
România va delega 15 procurori la Parchetul European condus de Laura-Codruța Kovesi, potrivit ministrului justiției, Cătălin Predoiu. Inițial, Bucureștiul propusese 10 procurori.
Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretele de numire în funcție a noilor judecători și procurori absolvenți ai Institutului Național al Magistraturii, cărora le-a transmis că românii așteaptă să aibă "o conduită morală ireproșabilă".
Procurorul șef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat parțial marți soluția de clasare a dosarului „10 august” și a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foștilor șefi din Jandarmerie.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.