În cea mai recentă estimare a evoluției economiei românești, Comisia Europeană preconizează un ritm de creștere mult sub cel prognozat de Guvern și un deficit bugetar peste cel inclus în bugetul recent adoptat de Parlament.
Guvernul PSD-ALDE a aprobat bugetul pentru anul 2016, în pofida obiecțiilor exprimate de președintele Klaus Iohannis și avertismentelor privind supraevaluarea veniturilor bugetare și a creșterii economice.
Proiectul de buget pentru 2017 estimează o creștere economică de 5,2%, mult peste așteptările analiștilor, care ar trebui să aducă venituri semnificativ mai mari la buget pentru a compensa reducerile de taxe și impozite.
UPDATE: Deși, prin buget, Ministerul Apărării Naționale primește doar 1,35% din PIB, ministerul spune că în totalul pentru armată trebuie incluse și creditele de angajament (încă 0,9% din PIB) ce pot fi folosite pentru achiziții de tehnică militară.
Riscurile interne asupra inflației sunt legate de situația postelectorală și, în special, bugetul pe 2017, care este o incertitudine, programul de guvernare anticipând o construcție bugetară cu multe noutăți, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
Liviu Dragnea, președintele PSD, a cerut Guvernului amânarea mai multor măsuri fiscale, cum ar fi reducerea TVA, a accizelor sau eliminarea „taxei de stâlp”, dar Dacian Cioloș spune că acest Guvern nu se va atinge de Codul Fiscal.
Ministerul Finanțelor a actualizat lista celor 120 proiecte de investiții publice prioritizate, cu o valoare de peste 100 de milioane de lei, cele mai multe fiind în domeniu infrastructurii de transport.
Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, miercuri, cu o largă majoritate, bugetul de stat pe anul 2016. A fost adoptat și bugetul asigurărilor sociale de stat, care a prilejuit replici dure între Dragnea și Tăriceanu, foști parteneri de guvernare.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.
Ieri, când realizam acest reportaj încă era pace. Astăzi ne-am trezit de la bubuitul obuzelor undeva departe. Se aud de la Cricova, aici unde locuim, iar în acest moment nu știm cine trage.