”Prin recunoașterea Kosovo, Ucraina va pierde imediat totul", a declarat președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, după informații potrivit cărora Kievul ar analiza posibilitatea deschiderii unui birou de legătură la Priștina și recunoașterea Kosovo.
Prim-ministrul albanez Edi Rama a cerut Kosovo să accepte planul propus de Franța și Germania pentru a rezolva tensiunile profunde cu Serbia, relatează Euronews.
Parlamentul European încurajează parcursul european al Kosovo, solicitând în același timp României, Greciei, Ciprului și celorlalte țări care nu l-au recunoscut încă să își revizuiască poziția, scrie Deutsche Welle.
CE a revenit luna aceasta cu propunerea privind liberalizarea vizelor pentru Kosovo. România încă analizează poziția față de liberalizarea vizelor pentru Kosovo, dar nu-și schimbă poziția privind independența fostei provincii sârbe.
Echipa de handbal masculin a României a fost învinsă, la Campionatul European, de Kosovo, o țară pe care Bucureștiul nu o recunoaște. Provincia și-a dobândit independența de Serbia în 2008.
De luni de zile, sârbii protestează față de președintele Aleksandar Vucici, dar începând de sâmbătă, situația a devenit și mai tensionată. Demonstranții au luat cu asalt postul public de televiziune și au înconjurat palatul prezidențial.
Aleksandar Vucic și Klaaus Iohannis aveam pe agendă problema minorității române din Serbia, sprijinul României pentru țara vecină pentru aderarea la Uniunea Europeană, dar și alte subiecte.
Curtea Constituțională din Kosovo a decis să întârzie implementarea unui acord susținut de Uniunea Europeană, care conferă puteri sporite comunităților sârbe. Guvernul de la Belgrad a reacționat, vorbind despre pericolul instabilității regionale.
Prin semnarea Acordului de Asociere, Kosovo vizează calitatea de membru al UE, la un moment dat. Evenimentul nu schimbă însă poziția României care nu intenționează, potrivit MAE, să recunoască fosta provincie sârbă.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.