Est-europenii sunt împărțiți în privința consecințelor referendumului britanic. Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia se simt încurajate de Brexit în criticile lor la adresa UE, dar, pe de altă parte, se tem de reacția Germaniei.
Guvernul de la Edinburgh intenționează "să protejeze locul Scoției în UE” și vrea să lanseze discuții imediat cu UE pe această temă, transmite The Guardian.
Britanicii au votat pentru ieșirea țării lor din Uniunea Europeană. Și totuși rezultatul referendumului nu este obligatoriu, astfel că există șanse, chiar dacă mici, să nu fie aplicat de către Guvern și Parlament.
În cel mai pesimist scenariu, votul de joi ar putea avea două consecințe uriașe: destrămarea Marii Britanii, dat fiind că Scoția și Irlanda de Nord vor în UE, dar și dispariția Uniunii, dacă și alte state vor organiza referendumuri.
Britanicii au ales joi să părăsească Uniunea Europeană. EurActiv.ro vă prezintă principalele reacții ale liderilor din Marea Britanie și UE, precum și evoluțiile de pe piețele financiare, primele care au resimțit ”șocul” votului.
Tabăra Leave a câștigat referendumul, ceea ce înseamnă că Marea Britanie trebuie să plece din UE. Urmează negocierile pentru redefinirea relației dintre Bruxelles și Londra.
Premierul Scoției, Nicola Sturgeon, a declarat că rezultatul referendumului din Marea Britanie privind Uniunea Europeană "arată clar că poporul scoțian își vede viitorul ca parte a Uniunii Europene". 63% dintre scoțieni au votat pentru Remain.
În jur de 46,5 milioane de britanici cu drept de vot sunt așteptați, joi, să voteze la referendum pentru rămânerea sau ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Sondajele arată o luptă strânsă între susținătoriii Remain și cei ai Leave. Indiferent de rezultatul referendumului de joi, românii care muncesc sau care vor dori să caute un loc de muncă în Marea Britanie vor fi afectați.
Marea Britanie decide, joi, printr-un referendum, dacă rămâne sau părăsește Uniunea Europeană. Brexit-ul a fost una dintre cele mai dezbătute și analizate teme din ultima perioadă.
Președintele CE, Jean-Claude Juncker, apreciază că Brexit-ul ar fi un "act de automutilare" pentru britanici, în timp ce premierul Cameron crede că în cazul unei rămâneri în UE, va apărea un val de investiții în Marea Britanii.
Formațiunea extremistă AUR a depus marți solicitarea pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada 20-24 ianuarie, scopul fiind începerea procedurii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis.
Experții în securitate cibernetică invitați în cadrul webinarului “Riscurile Cibernetice: de la amenințare, la soluții”, care a avut loc miercuri, estimează atacurile cibernetice care au loc zilnic la o valoare de 8,44 trilioane de dolari.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.