Președintele Klaus Iohannis a anunțat că România susține noile sancțiuni impuse de Uniunea Europeană Rusiei și anunță, la fel ca Guvernul, că sprijinul umanitar și militar din partea nostră va ajunge în Ucraina.
În contextul evoluției situației de securitate din Ucraina, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu a fost convocată Celula de criză interinstitutională pentru sprijinirea și acordarea de asistență consulară cetățenilor români aflați în Ucraina.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a convocat, la nivelul Guvernului, task-force-ul pentru gestionarea situației generate de agresiunea militară rusă din Ucraina.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat luni, înainte ședinței conducerii PNL, că România poate să primească "un număr destul de mare" de refugiați din Ucraina, în cazul în care Rusia va invada țara.
Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat luni, înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe, că Summitul dintre președintele SUA, Joe Biden, și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, "ar putea aduce ceva speranță".
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, într-un interviu pentru CNN, că în România susținerea publică pentru valorile euroatlantice este foarte puternică, iar noi suntem cei care am cerut consolidarea prezenței NATO în țară.
În ședința de astăzi, Executivul de la Chișinău l-a declarat persona non grata pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Decizia Guvernului a venit după mai multe declarații făcute de oficialul rus.
Au ignorat avertismentul Ministerul de Externe de la Chișinău și au fost întorși în Rusia de la Aeroportul Internațional Chișinău. Este vorba de un deputat rus și mai mulți artiști care urmau să ajungă la manifestațiile preconizate
Cardurile de energie, care reprezintă un sprijin pentru plata facturilor la energie, urmează să fie distribuite de pe 1 februarie populației, iar începând cu 20 februarie oamenii își pot plăti facturile cu acestea.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.