După o serie de declarații făcute miercuri, ambasadorul Rusei în România, Valery Kuzmin, a fost convocat astăzi la MAE, unde a avut loc o discuție la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice.
Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a reiterat poziția Moscovei față de scutul antirachetă din România și Polonia, care consideră că acesta poate fi folosit în scopuri ofensive. Bogdan Aurescu a negat din nou afirmațiile.
Rusia va desfășura în Crimeea bombardiere strategice Tupolev Tu-22M3, capabile să transporte rachete nucleare, ca răspuns la scutul antirachetă în România, a declarat luni pentru RIA Novosti șeful Comisiei pentru apărare din Consiliul Federației.
În urma consultărilor cu Jens Stoltenberg și cu aliații, Ministerul de Externe transmite Rusiei că poziția Ministerului rus al Apărării privind scutul antirachetă e ”complet irelevantă”, întrucât sistemul de la Deveselu nu face obiectul INF.
Ministerul rus al Apărării a susținut joi că SUA ar trebui să distrugă sistemul de apărare antirachetă din România pentru a respecta din nou Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF). Meleșcanu califică afirmația drept ”o găselniță”.
Ministerul Afacerilor Externe consideră că este complet irelevantă invocarea componentei scutului antirachetă de la Deveselu în actualul context legat de INF, întrucât sistemul antirachetă de la Deveselu nu face obiectul Tratatului INF.
Președintele rus a declarat joi, în discursul său despre starea națiunii, că Rusia a început dezvoltarea unei noi generații de rachete, subliniind totuși că nu amenință pe nimeni și nici nu intenționează să atace pe cineva.
Donald Trump a transmis celor două camere ale legislativului SUA că se opune accelerării instalării de noi capabilități la sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la baza militară americană de la Deveselu din România.
Statul Major rus consideră că SUA ar putea lansa împotriva Rusiei un atac nuclear surpriză de la bazele scutului antirachetă care încercuiesc teritoriul rusesc, potrivit unor declarații făcute în cadrul unei conferințe pe probleme de securitate.
Kremlinul îl așteaptă cu optimism pe noul președintele american, potrivit ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov. Ca și președintele ales al SUA, Lavrov a criticat NATO.
Vladimir Putin l-a felicitat pe Trump pentru victorie, evocând o cooperare pentru scoaterea relațiilor ruso-americane din criză. Martin Schulz a estimat că va fi mult mai greu de cooperat cu administrația Trump decât cu administrațiile anterioare.
Sistemele de rachete Iskander, desfășurate în regiunea rusă Kaliningrad, vor fi orientate asupra instalațiilor antirachetă din Europa, susține general-colonelul Vladimir Șamanov, președintele Comisiei de Apărare din Duma de Stat.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.