Uniunea Europeană va distribui jumătate de miliard de euro fermierilor afectați de conflictul din Ucraina, ca parte a unui pachet de măsuri destinat calmării creșterii prețurilor mondiale la alimente și îngrijorărilor privind securitatea alimentară.
După ce mai multe state din regiune au spus că vor limita exporturile pentru a-și asigura aprovizionarea cu alimente, ministrul agriculturii din România spune că România nu va lua, deocamdată, o măsură similară.
Războiul din Ucraina a adus în prim plan și problema spinoasă a securității alimentare în UE, iar Comisia Europeană avertizează sectorul agroalimentar să se pregătească de impact, atât pentru următoarele săptămâni, cât și pe termen lung.
Parlamentul European și Consiliul au ajuns luni la un acord provizoriu în privința regulilor de transparență ce vizează evaluarea riscurilor asupra sănătății și siguranța alimentară.
Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a controlat în primele patru luni ale anului 3.854 de transporturi de produse de origine non-animală.
Principala prioritate a negocierilor privind relațiile comerciale transatlantice o reprezintă eliminarea barierelor nontarifare, în special în ceea ce privește fructele și legumele, consideră Arnaut Petit,directorul relațiilor comerciale COPA-COCEGA.
SPECIAL REPORT / Potrivit Comisiei Europene, stimularea inovării și cercetării în sectorul agricol este un element cheie în cazul în care agricultorii din UE ar produce mai mult cu mai puțin efort, și ar furniza hrana pentru miliarde de oameni.
Decizia Moscovei de a distruge alimentele europene pătrunse ilegal în Rusia, încălcând embargoul, este ”inadecvată și imorală”, susține ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Cardurile de energie, care reprezintă un sprijin pentru plata facturilor la energie, urmează să fie distribuite de pe 1 februarie populației, iar începând cu 20 februarie oamenii își pot plăti facturile cu acestea.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.