Damascul va trebui să se ocupe de reîntoarcerea refugiații sirieni în țară fără represalii și să demareze un proces politic credibil, relatează Euronews.
Mii de oameni care și-au pierdut casele în cutremurul care a lovit Turcia și Siria se adună în jurul focurilor de tabără pentru a se proteja de frig și au strigat după hrană și apă. Peste 17.000 de persoane au murit.
Președintele Recep Erdogan a vizitat miercuri sudul Turciei pentru a vedea distrugerile provocate de seism, pe fondul nemulțumirilor localnicilor față de ceea ce ei spun că e un răspuns lent al guvernului la eforturile de salvare și ajutor.
ONU a avertizat că fluxul de ajutoare trimise către nord-estul Siriei, afectat de cutremurul devastator de luni, a fost perturbat din cauza pagubelor provocate de seism la nivelul drumurilor.
Circa 23 de milioane de persoane ar putea să fie afectate de cutremurele care au zguduit sud-estul Turciei și nordul Siriei luni, a anunțat marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Peste 5.000 de persoane au decedat.
De la începutul conflictului din Siria, în 2011, Damascul - care importă grâu în principal din Rusia, și-a crescut importurile pentru a compensa scăderea producției locale.
Antipatia crescândă a Turciei față de refugiați începe să se asemene cu atitudinile din restul Europei față de cei care se refugiază din cauza unor tulburări, potrivit The Washington Post.
Președintele sirian Bashar al-Assad a fost reales pentru un mandat de șapte ani cu 95.1% din voturi, conform unui anunț făcut joi de președintele parlamentului de la Damasc, după un scrutin criticat de opoziție și de statele occidentale.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.