Companiile de furnizare a energiei electrice din țările din Europa Centrală și de Sud-Est plătesc oricât pentru importurile de energie electrică de pe piața elenă, transmite publicația Oikonomikos Tachydromos.
Chiar dacă a fost o țară izolată de restul Europei timp de aproximativ 50 de ani, Albania este acum una dintre destinațiile în curs de afirmare din Balcani, notează publicația elenă Power Game.
Ministra de externe Luminița Odobescu l-a primit luni pe omologul muntenegrean Filip Ivanovic, aflat în vizită oficială la București, pe care l-a asigurat că România continuă să sprijine procesul de aderare la UE al țării sale.
Relațiile dintre Atena și Tirana s-a deteriorat, în Macedonia de Nord s-a înregistrat un viraj naționalist, există un echilibru fragil în Kosovo și Bosnia, o instabilitate politică din Bulgaria, la care se adaugă și planurile Moscovei în regiune.
Mesajul central al vizitei efectuate e premierul albanez Edi Rama la Ankara a fost că Turcia investește în Albania, atât ca partener NATO, cât și ca factor de consolidare a prezenței turcești în Balcani, relatează Deutsche Welle.
Prin sărbătorirea „Zilei naționale” pe 9 ianuarie, deși considerată ilegală, președintele Republicii Sârbe din Bosnia, Milorad Dodik, subminează statul central și menține un climat de violență, cu sprijinul sârbilor, maghiarilor și rușilor.
Câștigător al legislativelor de duminică din Serbia, președintele naționalist Aleksandar Vucici navighează între două ape, la jumătatea distanței dintre UE, la care Belgradul vrea oficial să adere, și Rusia, cu care întreține relații privilegiate.
Raportorul PE pentru Kosovo, Viola von Cramon, a apreciat că acordul de la Ohrid este o bună bază prin care Kosovo poate să-și concretizeze poziția proeuropeană și să implementeze reformele necesare primirii în Consiliul Europei și în UE.
Trimisul special al SUA pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, a declarat la postul de radio Vocea Americii că Bulgaria l-a asigurat că nu va pune condiții noi pentru intrarea Republicii Macedonia de Nord la Uniunea Europeană.
Uniunea Europeană se așteaptă ca Serbia să adere în viitor, dar Belgradul și Priștina trebuie să își normalizeze relațiile, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul vizitei sale oficiale în Serbia.
Experții în securitate cibernetică invitați în cadrul webinarului “Riscurile Cibernetice: de la amenințare, la soluții”, care a avut loc miercuri, estimează atacurile cibernetice care au loc zilnic la o valoare de 8,44 trilioane de dolari.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.