Șapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii propun revocarea Liei Savonea din funcția de președinte, reproșându-i acesteia modul defectuos în care și-ar fi exercitat atribuțiile, "îndepărtând Consiliul de la rolul său constituțional”.
CSM nu a reușit, nici pentru a șaptea oară, validarea Adinei Florea în funcția de șef al Secției de anchetare a magistraților, din cauza unui blocaj. Procurorul Codruț Olaru propune modificarea statutului acestei instituții controversate.
Ministrul Justiției, Ana Birchall, a declarat marți, la sediul CSM, că Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, "așa cum este acum reglementată", nu poate continua să funcționeze.
Șefa CSM a anunțat marți că a decis să sesizeze CCR cu un conflict juridic de natură constituțională față de acțiunile ministrului justiției, Ana Birchall.
Sistemul Justiției din Republica Moldova se opune reformelor anunțate de noua guvernare – unul din mecanisme fiind reevaluarea judecătorilor și procurorilor de către o comisie independentă.
Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat în ședința de marți cererea judecătorului Dana Gîrbovan de renunțare la demisia din magistratură, relatează Mediafax.
Președintele Klaus Iohannis respinge acuzațiile de încălcare a independenței justiției aduse de Secția pentru Judecători a CSM, susținând această secție nu ar trebui să facă politică.
Asociația Forumul Judecătorilor din România anunță că procurorii Sorin lia și Bogdan Pîrlog sunt cercetați disciplinar pentru ”simpla emitere” a unui comunicat de presă.
Plenul CSM a decis marți că procurorul Bogdan Ciprian Pîrlog, cel care a inițiat cercetările în dosarul violențelor de la protestul din 10 august 2018, poate candida la șefia Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).
Rapoartele negative, scrise într-un ton foarte dur, ale Comisiei de la Veneția stau la baza inițiativei lui Klaus Iohannis de a declanșa cercetări cu partidele parlamentare pe tema Justiției și a legislației penale din România.
Din motive ostensibile, schimburile economice ale României cu Japonia, precedente celui de-al Doilea Război Mondial au fost ignorate de istorici, până în ultimul deceniu al veacului trecut, scrie dr Radu Șerban.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.