Președintele Klaus Iohannis respinge acuzațiile de încălcare a independenței justiției aduse de Secția pentru Judecători a CSM, susținând această secție nu ar trebui să facă politică.
Asociația Forumul Judecătorilor din România anunță că procurorii Sorin lia și Bogdan Pîrlog sunt cercetați disciplinar pentru ”simpla emitere” a unui comunicat de presă.
Plenul CSM a decis marți că procurorul Bogdan Ciprian Pîrlog, cel care a inițiat cercetările în dosarul violențelor de la protestul din 10 august 2018, poate candida la șefia Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).
Rapoartele negative, scrise într-un ton foarte dur, ale Comisiei de la Veneția stau la baza inițiativei lui Klaus Iohannis de a declanșa cercetări cu partidele parlamentare pe tema Justiției și a legislației penale din România.
Adina Florea candidează și pentru un loc în cadrul acestei secții, după ce ministrul Justiției a propus-o și pentru conducerea DNA. Interviurile au loc la Consiliul Superior al Magistraturii.
Dosarele aflate la procurori care nu au 10 ani vechime în magistratură vor fi redistribuite. Este și cazul dosarului în care este anchetată firma Tel Drum, dar și Liviu Dragnea. Practic, DNA și DIICOT vor rămâne fără procurorii tineri.
Ministrul Justiției a prezentat, într-o declarație de presă, modificările aduse la legile Justiției, proaspăt „lucrate” în comisia Iordache și intrate în vigoare. „Nu am mers la Comisia de la Veneția să cer aprobare”, a spus Tudorel Toader.
Procurorul general Augusti Lazăr susține că marile dosare aflate în lucru vor fi afectate de noile prevederi din legile Justiției. Procurorii delegați să ancheteze vor dispărea, iar cei noi vor trebui să o ia de la capăt cu urmărirea penală.
PG vede mai multe elemente ce ar putea fi neconstituționale în OUG pregătită de Toader de a „ajusta” legile refăcute de PSD-ALDE. În plus, procurorii susțin că ministrul Justiției își crează o „pârghie politică de dominare a justiției”.
Klaus Iohannis a promulgat modificarea legii statutului magistraților care taie mai multe atribuții ale președintelui României. Una dintre ele este obligația de a nu refuza mai mult de o dată propunerea pentru numirea procurorilor șefi.
Cardurile de energie, care reprezintă un sprijin pentru plata facturilor la energie, urmează să fie distribuite de pe 1 februarie populației, iar începând cu 20 februarie oamenii își pot plăti facturile cu acestea.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.