România nu încasează peste o treime din taxa pe valoarea adăugată care ar trebui colectată, de departe cel mai mare deficit de încasare a TVA din Uniunea Europeană.
Comisia Europeană a decis să prelungească scutirea temporară de taxe vamale și de TVA la importurile de dispozitive medicale și de echipamente de protecție din țări terțe.
Comisia Europeană a aprobat scutirea temporară de la plata taxelor vamale și a TVA la importurile de dispozitive medicale și de echipamente de protecție din țări terțe, pentru a contribui la combaterea epidemiei de coronavirus.
Consiliul Uniunii Europene a adoptat marți un set de norme menite să faciliteze detectarea fraudei fiscale în tranzacțiile aferente comerțului electronic transfrontalier.
Țările din UE au pierdut 137 de miliarde de euro în 2017, prin neîncasarea unor venituri reprezentând TVA. România e ”campioană”, având cel mai mare deficit de încasare a TVA, 36 % din veniturile din TVA preconizate nefiind încasate în acel an.
Comisia Europeană cere României să renunțe la „split TVA” - mecanismul de plată a taxei pe valoare adăugată ce este utilizat de circa 20.000 de companii, dar pe care Finanțele voiau anul trecut să-l aplice tuturor firmelor.
În 2016, statele UE au pierdut venituri de aproape 150 de miliarde de euro din TVA, potrivit unui studiu publicat vineri de Comisia Europeană. Cea mai mare diferență între veniturile din TVA preconizate și suma colectată s-a înregistrat în România.
Guvernul a modificat în ședința de joi o Ordonanță de Urgență în vederea îmbunătățirii gestionării fondurilor europene. Vor beneficia de schimbări IMM și administrația publică locală.
Executivul european propune modificări detaliate de natură tehnică ale normelor UE privind taxa pe valoarea adaugată (TVA) care completează restructurarea recent propusă a sistemului în scopul de a consolida rezistența acestuia la tentative de fraudă
După ce Klaus Iohannis a criticat execuția bugetară din primul trimestru, Liviu Dragnea și Gabriela Firea au ieșit la atac, acuzându-l pe președinte că a prezentat minciuni.
Președintele Klaus Iohannis i-a cerut din nou demisia premierului Viorica Dăncilă, după publicarea execuției bugetare pe primul trimestru al acestui an.
Din motive ostensibile, schimburile economice ale României cu Japonia, precedente celui de-al Doilea Război Mondial au fost ignorate de istorici, până în ultimul deceniu al veacului trecut, scrie dr Radu Șerban.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.