Pe măsură ce se apropie cea de-a doua aniversare a preluării capitalei afgane Kabul de către talibani, se conturează o imagine sumbră a luptei cu care se confruntă jurnaliștii, în special femeile.
China a declarat într-un nou document de poziție că va sprijini "reconstrucția afgană" și "dezvoltarea politică" a țării și va depune mai multe eforturi pentru a promova comerțul bilateral și cooperarea investițională.
Înaltul oficial al Națiunilor Unite la Kabul, Ramiz Alakbarov, s-a întâlnit cu un ministru al Guvernului taliban, Qari Din Mohammed Hanif, în urma deciziei conducătorilor țării de a interzice femeilor să lucreze pentru organizații neguvernamentale.
"Nu mai angajați femei!". Din acest moment, organizațiile neguvernamentale naționale și străine din Afganistan vor putea avea doar angajați bărbați, după cel mai recent ordin din partea Guvernului taliban.
Un grup de femei afgane angajate în apărarea drepturilor civile a deschis o bibliotecă la Kabul, cu speranța de a oferi o oază de cultură femeilor pe care talibanii le țin din ce în ce mai departe de educație și viața publică, relatează RaiNews.
În urmă cu un an, talibanii preluau puterea în Afganistan, semnând începutul unui nou regres al drepturilor femeilor în țară. Circa 40 dintre ele au defilat cu curaj în capitală pe 13 august, până să intervină talibanii.
Producția și exportul de opiu, precum și, într-o măsură mai mică, de heroină constituie principala resursă a talibanilor afgani, în ciuda condamnării de către liderul lor religios a traficului de droguri.
Prezența liderului Al-Qaeda în inima Kabulului a relevat apropierea dintre noii stăpâni ai Afganistanului și organizația teroristă, cu sfidarea angajamentelor asumate față de comunitatea internațională.
Mohammad Hassan Akhund va conduce noul guvern afgan, a anunțat marți seară principalul purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, la peste trei săptămâni după preluarea puterii în Afganistan de către mișcarea islamistă.
Președintele SUA Joe Biden a salutat marți ''succesul extraordinar'' al misiunii de evacuare a americanilor și a aliaților lor din Afganistan. ONU avertizează în legătură cu o nouă ”catastrofă umanitară”.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.