Fermele de mici dimensiuni domină încă sectorul agricol din Polonia. Suprafața lor este în scădere, dar datele statistice arată că, în medie, un fermier lucrează între 2 și 5 hectare de teren, scrie EURACTIV Polonia.
Birocrația excesivă, la care se adaugă lipsa terenurilor și a facilităților din zona rurală sunt principalele piedici pentru atragerea tinerilor, dar și a femeilor în sectorul agricol din Spania, scrie EFE Agro.
Femeile sunt cel mai grup uitat de polticile agricole europene, deși ele reprezintă un sfert din forța de muncă în agricultura franceză. O rețea din Bretania vrea să promoveze problema egalității de gen în sectorul agricol, scrie EURACTIV Franța.
UE are o misiune dificilă în sectorul agricol: întinerirea forței de muncă. Sprijinul pentru tinerii fermieri este esențial, dar și alte fonduri europene pot ajuta la înființarea de noi afaceri în agricultură.
Lipsa unei infrastructuri dezvoltate în zonele rurale din Germania, precum și sprijinul redus de care beneficiază fermele mici îi descurajează pe tineri să investească în agricultură, forțându-i să se mute la oraș, scrie EURACTIV Germania.
Sectorul agricol din UE este afectat de îmbătrânirea forței de muncă. În 2016, doar 11% dintre managerii de fermă din Uniunea Europeană aveau mai puțin de 40 de ani, potrivit datelor Eurostat.
EurActiv România, în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, a organizat joi un workshop privind contribuția fondurilor UE la creșterea competitivității fermierilor români și rolul tot mai important al tehnologiei în agricultură.
Președintele României a transmis miercuri un mesaj în cadrul deschiderii celei de-a XXIII-a ediții a Târgului Internațional INDAGRA, mesajul fiind prezentat de către consilierul prezidențial Cosmin Marinescu.
Agricultura din UE se confruntă cu o problemă: fermierii îmbătrânesc, iar tinerii nu sunt interesați de domeniu. Cauzele sunt multe: acces limitat la pământ, migrația din rural în urban și imaginea negativă pe care mass-media a creat-o agriculturii.
Parlamentul European va dezbate în perioada următoare direcțiile de acțiune ale UE în aceste domenii, iar eurodeputata Daciana Sârbu a fost desemnată raportor în două dintre aceste dosare: politica de coeziune și agricultură.
Cererea pentru specialiști în agricultură e mare, însă liceele agricole nu se bucură de prea multă popularitate în rândul părinților și copiilor. Directoarea unui liceu agricol din Ilfov și-a propus să schimbe percepția: "Toată lumea fuge de sapă".
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.