Serghei Markov, analist politic apropiat Kremlinului și fost purtător de cuvânt al lui Putin, a declarat pentru Milliyet că partea rusă și-a expus punctul de vedere și că soluția pentru războiul din Ucraina este în mâinile Rusiei și ale SUA.
Într-o rezoluție adoptată joi, Parlamentul European salută cererea Moldovei de aderare la UE, afirmând că țara se află pe calea cea bună în ceea ce privește adoptarea reformelor esențiale.
Tiraspolul anunță că, noaptea trecută, într-o localitate unde se află un depozit de muniție au fost observate câteva drone. Așa-zisul minister de interne din Transnistria susține că aparatele de zbor ar fi fost lansate din Ucraina.
Ministerul român de externe apreciază că, în actualul context, este necesară abordarea cu reținere și prudență a situației, clarificarea neîntârziată a circumstanțelor acesteia, precum și evitarea angajării în orice eventuale provocări.
Președinta R. Moldova a declarat astăzi, după mai multe incidente înregistrate în Transnistria, că există tensiuni între diferite forțe din regiunea transnistreană interesate de destabilizarea situației.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat marți ședința Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu incidentele din regiunea transnistreană.
Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a subliniat vineri „susținerea puternică a României față de suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în interiorul granițelor sale recunoscute internațional”.
Ministerul Afacerilor Externe nu recunoaște legitimitatea alegerilor organizate în Crimeea pentru Duma de Stat a Federației Ruse și regretă organizarea scrutinului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
Șeful-adjunct al administrației de la Kremlin, Dmitrii Kozak, s-a întâlnit la Chișinău cu președinta R. Moldova, Maia Sandu. El spune că Rusia nu poate să se implice direct în rezolvarea conflictului din Transnistria.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.
Ieri, când realizam acest reportaj încă era pace. Astăzi ne-am trezit de la bubuitul obuzelor undeva departe. Se aud de la Cricova, aici unde locuim, iar în acest moment nu știm cine trage.