Igor Dodon și șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, s-au întâlnit joi la reședința de la Condrița a președintelui moldovean. Cei doi au elogiat rolul trupelor rusești de pacificare de la Nistru.
Trupele militare ruse (GOTR – grupul operativ de trupe ruse) care staționează ilegal pe teritoriile ocupate în regiunea de Est a Republicii Moldova au încercat din nou forțarea Nistrului. Misiunea OSCE în Moldova este îngrijorată.
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a aprobat vineri proiectul de rezoluție propus de Chișinău, privind retragerea completă și necondiționată a forțelor militare rusești de pe teritoriul R. Moldova.
Republica Moldova va cere repetat la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) retragerea trupelor rusești din stânga Nistrului, a declarat vineri ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, informează Moldpres.
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a elogiat miercuri rolul pacificatorilor ruși de la Nistru la o întâlnire cu șeful regiunii separatiste, Vadim Krasnoselski. El a spus că datorită pacificatorilor ruși „avem stabilitate”.
Mașina de propaganda a Kremlinului a lucrat din greu și săptămâna aceasta pentru a dezinforma cetățenii ruși, dar și europeni. Una dintre dezinformările ruse se referă la pretențiile teritoriale ale României asupra Transnistriei.
Autoritățile R. Moldova au solicitat ONU să includă subiectul scoaterii trupelor ruse de pe teritoriul țării, pe agenda celei de-a 72-a sesiuni a AG a ONU. Liderul de la Tiraspol anunță că decizia va trage după sine un conflict militar.
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost nevoit să facă cale întoarsă după ce s-a învârtit deasupra Ungariei, la granița cu România. Autoritățile române nu au dat drept de survol aeronavei care îl avea la bord pe Rogozin.
MAE moldovean l-a convocat reprezentantul Ambasadei ruse pentru a oferi explicații referitoare la aplicațiile militare desfășurate repetat de către Grupul Operativ de Trupe Ruse în comun cu structurile de forță din Transnistria.
Rusia va deschide 22 de secții de votare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova pentru alegerile în Duma de Stat a Rusiei, programate pentru 18 septembrie, chiar dacă Chișinăul i-a cerut oficial să nu facă asta.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.
Ieri, când realizam acest reportaj încă era pace. Astăzi ne-am trezit de la bubuitul obuzelor undeva departe. Se aud de la Cricova, aici unde locuim, iar în acest moment nu știm cine trage.