Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacționat miercuri după ce Comisia Europeană a recomandat țărilor membre să inițieze negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la UE.
Foaia de parcurs pentru extindere sugerează integrarea unor țări precum Ucraina în secțiuni ale UE înainte de finalizarea negocierilor, scrie The Guardian.
Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL) a depus un amendament care solicită realocarea către Republica Moldova a celor aproximativ 600 de milioane de euro ce vor deveni disponibili în bugetul UE după crearea Facilității pentru Ucraina.
UE investește 6,2 miliarde de euro în infrastructuri de transport sustenabile, sigure și eficiente. La acest apel de proiecte, România a obținut finanțări de aproape 600 de milioane de euro, a precizat comisara Adina Vălean.
Consiliul Concurenței a semnat, alături de autorități din mai multe state memre, memorandumul de cooperare regională în domeniul concurenței, care stabilește acordarea de asistență tehnică instituțiilor din Republica Moldova și Ucraina.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, susține că a solicitat să se recurgă la rezerva de criză de la nivelul UE, care e de 400 de milioane de euro, dar șapte state s-au opus. Ministrul agriculturii spune că vor mai veni și alte sume.
Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că Ucraina a solicitat discuții, la nivel de experți, la Ministerul transporturilor și la cel al mediului, dar ele nu au avut loc.
Programul Interreg NEXT România-Ucraina, lansat recent, are un buget de 54 milioane de euro, fonduri nerambursabile, la care se va adăuga contribuția națională.
De la Varșovia, Joe Biden a lansat un mesaj cetățenilor Moldovei, exprimând sprijin luptei lor pentru democrație și chemându-i să combată autocrația. El a cerut aplauze pentru Maia Sandu, care a asistat la discursul liderului american.
În cadrul Adunării Parlamentare "Euronest" de la Chișinău a fost adoptată marți o rezoluție prin care se cere Comisiei Europene și Consiliului să facă demersurile necesare pentru începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina în 2023.
Spania este a treia țară din Uniunea Europeană care a acordat cele mai multe vize de protecție temporară cetățenilor ucraineni care fug de războiul din țara lor.
Biserica Ortodoxă a Ucrainei și Biserica Greco-Catolică Ucraineană vor înființa un grup comun de lucru pentru a studia o posibilă tranziție la calendarul gregorian.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.