În ultimii 25 de ani am asistat la diverse crize, unele cu impact puternic asupra sistemului european. Piața afacerilor europene a fost de fiecare datã foarte sensibilã la aceste fenomene. Câteva exemple merită amintite, retrospectiv.
Conferința privind viitorul Europei se află în faza sa finală, după schimburile de opinii ce au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute privind proiectele de propuneri pe toate temele.
Parlamentul European și Comisia European au publicat miercuri un Eurobarometru special comun privind viitorul Europei. Mai mult de jumătate dintre europeni consideră schimbările climatice drept principala provocare globală pentru viitorul UE.
Reducerea decalajelor economice dintre estul și vestul Uniunii Europene și creșterea rolului României în blocul comunitar se numără printre ideile principale susținute de cetățenii români participanți la "Conferința privind viitorul Europei".
Atitudinea față de UE, astfel cum a fost măsurată în iunie și iulie, rămâne în general stabilă și pozitivă, arată un Eurobarometru. Inclusiv în România. În schimb, românii sunt pesimiști în legătură cu viitorul economiei românești.
Reprezentanța Comisiei Europene în România și Biroul Parlamentului European în România au organizat azi dezbaterea online ”Societatea civilă și prioritățile Conferinței privind viitorul Europei: Viitorul politicilor europene în domeniul sănătății”.
În cadrul sesiunilor plenare vor fi discutate recomandările din forumurile cetățenilor. Prima sesiune plenară are loc sâmbătă la sediul Parlamentului European de la Strasbourg.
Vicepreședintele Comisiei Europene Margaritis Schinas subliniază că la conferința privind viitorul Europei dezbaterile ar trebui să se concentreze pe “oamenii obișnuiți” și nu pe ”bula de la Bruxelles”.
Președintele Klaus Iohhanis participă miercuri la dezbaterea ”Să vorbim despre viitorul Europei” (Let’s talk - Future of Europe), organizată de către Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European.
Comitetul executiv a aprobat calendarul reuniunilor plenare și al grupurilor de dezbatere ale cetățenilor europeni, seria de evenimente urmând să înceapă luna viitoare.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.