S&P se așteaptă la o creștere slabă a economiei în zona euro. În raportul pentru trimestrul al treilea, agenția de rating și-a menținut neschimbată prognoza de creștere de 0,6% anul acesta, față de 3,4% în 2022, notează Money Review.
Aproape toate activitățile industriale sunt în declin. Creșterea PIB a încetinit pentru al șaselea trimestru consecutiv, dar este încă pozitivă, ceea ce este o veste bună, explică ziarul bulgar Trud.
„Intrarea simultană a Croației în spațiul Schengen și în zona euro este o realizare unică”, a declarat miercuri prim-ministrul Andrej Plenković, adresându-se diplomaților, informează The Dubrovnik Times.
Economia zonei euro a înregistrat o creștere peste așteptări în trimestrul al doilea, după ce a stagnat în primele trei luni ale acestui an, dar rămâne în continuare afectată de dificultățile persistente din Germania.
Banca Centrală Europeană a decis să majoreze dobânzile cu un sfert de punct procentual, ducând la 4,25% rata de refinanțare principală, la 3,,75%, pe cea la depozite și la 4,50% pe cea la creditarea marginală, a anunțat BCE.
În Portugalia, Italia și Spania, guvernele își fac auzită opoziția față de creșterea dobânzilor, testând limitele independenței BCE, observă, în rubrica sa, Eric Albert, jurnalist la cotidianul francez Le Monde.
Sectorul de afaceri sprijină toate acțiunile pentru introducerea mai rapidă a monedei euro în Bulgaria, dar trebuie să aibă suficient timp de pregătire, spun organizațiile patronale.
Presiunile inflaționiste persistă, iar costurile împrumuturilor vor crește și mai mult pentru a domoli aceste presiuni, a precizat șefa BCE, Christine Lagarde, confirmând așteptările cu privire la o nouă majorare a ratei dobânzii de referință.
Potrivit lui György Matolcsy, președintele Băncii Naționale a Ungariei, dacă Ungaria va ajunge la aproape 90% din nivelul mediu de dezvoltare al Uniunii Europene, țara va fi pregătită pentru introducerea monedei euro.
Formațiunea extremistă AUR a depus marți solicitarea pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada 20-24 ianuarie, scopul fiind începerea procedurii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis.
Experții în securitate cibernetică invitați în cadrul webinarului “Riscurile Cibernetice: de la amenințare, la soluții”, care a avut loc miercuri, estimează atacurile cibernetice care au loc zilnic la o valoare de 8,44 trilioane de dolari.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.