Rapoartele negative, scrise într-un ton foarte dur, ale Comisiei de la Veneția stau la baza inițiativei lui Klaus Iohannis de a declanșa cercetări cu partidele parlamentare pe tema Justiției și a legislației penale din România.
Judecătoarea Elena Burlan-Pușcaș a fost trimisă în judecată pentru patru infracțiuni de luare de mită de la inculpați judecați pentru fapte cu violență, pentru a le da pedepse blânde, cu suspendare.
Augustin Lazăr reclamă mai multe încălcări ale Constituției în sesizarea făcută către Avocatul Poporului. Printre ele și faptul că legile nu pot retroactiva, în afara celor penale sau contravenționale mai favorabile. Lazăr cere esizarea CCR.
Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii discută miercuri ambiguitatea OUG emisă de guvern care pune sub semnul întrebării continuarea activității procurorilor din DNA.
Avizul negativ, plin de critici dure, dat de Consiliul Superior al Magistraturii nu l-a împiedicat pe ministrul Justiției să meargă mai departe cu propunerea sa la conducerea DNA. Iohannis are dreptul să refuze o singură dată.
Procurorii din CSM spun că Florea este „submisivă”, are „o rezistență redusă la stres”, și că are „sincope” în ceea ce privește „onestitatea și imparțialitatea”. CSM remarcă și că Florea a spus că nu nu a știut ce conține protocolul parchet-SRI.
Curtea Constituțională a dat o decizie marți care poate creiona deznodământul redefinirii abuzului în serviciu în favoarea lui liviu Dragnea. Judecătorii constituționali fac referire la o convenție internațională, ratificată de România.
Fosta șefă a DNA este acuzat că a divulgat într-un comunicat de presă discuții purtate în cadrul DNA Ploiești, care ar fi fost probe într-un dosar. Decizia este, însă, la Secția pentru procurori din cadrul CSM.
Liviu Dragnea a apelat la Inspecția Judiciară în încercarea de a anula probe în dosarele în care este condamnat sau cercetat. După depunerea sesizării, el a cerut prelungirea mandatelor șefilor IJ prin ordonanță de urgență.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.