În timp ce alianța dintre Statele Unite și aliații săi europeni din cadrul NATO nu a părut niciodată atât de fragilă, liderii Bătrânului Continent iau în considerare crearea unei forțe de apărare comune, independente de Washington.
Țările europene nu vor înființa o armată unificată ca răspuns la amenințările dinspre Rusia, a afirmat ministrul de externe polonez Radoslaw Sikorski într-un interviu difuzat sâmbătă de postul de televiziune public TVP, potrivit Reuters.
Nu există armată sau ministru al Apărării UE, dar Andrius Kubilius va trebui să consolideze apărarea în Europa, o prioritate a noii Comisii Europene, constată ziarul francez L'Express.
În 2023, Nigerul și Gabonul s-au alăturat listei țărilor africane care au suferit lovituri de stat în ultimii ani (Mali, Guineea-Conakry, Ciad, Sudan și Burkina Faso).
"Uniunea Europeană ar trebui să aibă o armată capabilă să desfășoare un rol în menținerea păcii și prevenirea conflictelor", a declarat vicepremierul italian și ministru de externe, Antonio Tajani, într-un interviu acordat publicației La Stampa.
UE ar trebui să pună la dispoziție mai multe fonduri pentru a permite mișcarea mai rapidă a forțelor militare în Europa, susțin miniștrii apărării din patru state est-europene, membre ale blocului comunitar și NATO.
Președintele american, Donald Trump, a afirmat sâmbătă la Paris că SUA doresc „o Europă puternică” și sunt dispuse să-și ajute aliatul, dar Europa trebuie să fie corectă atunci când vine vorba de împărțirea sarcinii privind apărarea.
Ministrul pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, vorbește, într-un interviu acordat EurActiv, despre semnificația Președinției UE, despre drepturile românilor din Marea Britanie, dar și despre scopul vizitei premierului Mihai Tudose la Bruxelles.
Formațiunea extremistă AUR a depus marți solicitarea pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada 20-24 ianuarie, scopul fiind începerea procedurii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis.
Experții în securitate cibernetică invitați în cadrul webinarului “Riscurile Cibernetice: de la amenințare, la soluții”, care a avut loc miercuri, estimează atacurile cibernetice care au loc zilnic la o valoare de 8,44 trilioane de dolari.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.