Finanțarea Autostrăzii Târgu Mureș-Iași din fondurile alocate de Uniunea Europeană pentru programe de infrastructură nu este posibilă, în condițiile legislației actuale, potrivit ministrului fondurilor europene, Ioan Marcel Boloș.
Comisarul european Corina Crețu a declarat sâmbătă, la Iași, că rămâne cu un gust amar că Guvernul român a ignorat aproape total șansa obținerii banilor europeni pentru a demara proiectele mari de infrastructură.
Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru promulgarea legii privind construirea Ausostrăzii Unirii într-o ceremonie publică, la Palatul Cotroceni, și a criticat Puterea pentru că a fost nevoie de o lege ca să construiască autostrada.
Asociațiile civice din Iași " Moldova vrea Autostradă" și "Împreună pentru A8" i-au scris președintelui Klaus Iohannis să își arate nemulțumire pentru nominalizarea Liei Olguța Vasilescu la Ministerul Transporturilor.
Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri, cu 261 de voturi "pentru", două voturi "împotrivă" și cinci abțineri proiectul de lege privind realizarea Autostrăzii Iași-Târgu Mureș (A8).
Comisia Europeană ne roagă cu bani. Nu are de la Guvernul României proiecte de infrastructură - autostradă, linie de metrou. Trenuri de mare viteză și autostrăzi sunt inaugurate în Grecia. Comisarul Crețu transmite public un mesaj fără echivoc.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.