În 2023, aproape jumătate din populația UE cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, care a utilizat internetul în ultimele 3 luni, a raportat că a întâlnit mesaje online pe care le-a considerat ostile sau degradante, arată Eurostat.
Fundația World Vision România și Uniunea Europeană vor oferi, în cadrul Programului SAVE ( „School Anti-Violence Ecosystem”), peste un milion de euro ONG-urilor care vor veni cu proiecte pentru combaterea violenței școlare.
Unui copil din zece i-au fost falsificate imaginea și vocea, iar conținutul a fost distribuit pe internet, arată World Vision, care lansează primele video-uri educative despre abuz realizate cu inteligența artificială.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți dimineață, la finalul unei întâlniri de lucru cu ministrul Educației, Ligia Deca, că România nu se confruntă cu "violențe foarte mari" în școli, însă datele oficiale sunt îngrijorătoare.
În România, fenomenul de bullying are proporții nemaiîntâlnite: 1 elev din 2 este victima actelor de amenințare, de umilire sau de violență fizică, iar 4 copii din 5 asistă la situații de bullying.
Părinții trebuie să discuțe cu copiii despre bullying, dar pentru asta e nevoie ca, la rândul lor, să știe cu adevărat ce înseamnă și cum să inițieze o astfel de discuție.
Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat miercuri, că, din toamnă, vor funcționa în toate școlile grupurile de acțiune anti-bullying, prevăzute într-o lege adoptată în 2019.
Un elev bătut și umilit de colegi s-a aruncat de la etajul 1 al unei școli din București, în timp ce colegii care-l umiliseră, îl încurajau să sară. Un inspector școlar a calificat întâmplarea drept ”o simplă joacă”.
Fiecare școală trebuie să aibă un „grup de acțiune anti-bullying”, care trebuie să aibă rolul de „prevenire, identificare și soluționare” a acestui tip de comportament între elevi, prin acțiuni fizice, verbale, relaționale și/sau cibernetice.
Președintele Klaus Iohannis a retrimis spre examinare Parlamentului legea referitoare la sancționarea bullying-ului în școli, obiectând că ”se restrânge domeniul de aplicare al legii”.
O asistentă care lucrează la secția ATI a Spitalului Clinic Județean Sibiu este hărțuită de vecini, de câte ori se întoarce acasă, fiind acuzată că îi poate îmbolnăvi, relatează Turnul Sfatului.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.