La alegerile prezidențiale de duminică din R. Moldova, cetățenii din Diaspora au votat într-un număr record. Cei mai mulți au preferat-o pe candidata opoziției, Maia Sandu.
Mai multe grupuri civice și ONG-uri cer MAE și AEP, printr-o scrisoare deschisă, să promoveze mai bine votul prin corespondență la alegerile prezidențiale și să dispună îmbunătățiri ale informațiilor publicate pe site-uri.
Autoritatea Electorală Permanentă a lansat site-ul votstrainatate.ro, o platformă online pe care cetățenii români din diaspora care vor să voteze la alegerile prezidențiale din acest an se pot preînregistra.
Dacă ministrul de Interne dă vina pe sistemul STS, pe care l-ar vrea eliminat din procesul de organizare a alegerilor, secretarul general al MAE pune accentul pe grupurile de agitatori din Diaspora.
Plenul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat luni, cu 75 de voturi "pentru" și nouă abțineri, proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative privind votul în străinătate la alegerile prezidențiale.
Președintele cere modificarea de urgență a legislației electorale, astfel încât românii să poată vota anticipat și prin corespondență, la alegerile prezidențiale din toamnă.
Grupul de lucru care elaborează propuneri pentru îmbunătățirea cadrului organizatoric și legislativ pentru votul în diaspora a fost înființat la nivelul Administrației Prezidențiale. Săptămâna aceasta va fi finalizat un document pe această temă.
Ținând cont de modul în care se raportează ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, și senatorul PSD Șerban Nicolae la spațiul virtual e greu de crezut că actuala coaliție are vreun gând să respecte dreptul românilor din Diaspora de a vota.
Președintele îi transmite Vioricăi Dăncilă faptul că Titus Corlățean nu se bucură "de o reputație neștirbită", cerință esențială pentru exercitarea demnității de viceprim-ministru.
MAE susține că printre factorii care au dus la cozile formate la votul la europarlamentare se numără suprapunerea referendumului cu alegerile pentru PE și ”acțiuni coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetățeni cu 5-6 autocare”.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.