Comisia Europeană suplimentează ajutorul umanitar pentru refugiații aflați în Turcia, în programe implementate împreună cu organizația din Turcia a Semilunii Roșii și autoritățile de la Ankara.
Premierul ungar, Viktor Orban, i-a îndemnat vineri pe conaționalii săi să ia parte la consultarea publică pe care intenționează să o organizeze guvernul său cu privire la așa-zisul "plan Soros" de a aduce în Europa câte un milion de refugiați pe an.
Singura confruntare televizată din campania electorală din Germania a stat sub semnul crizei refugiaților: circa 40 de minute s-a discutat doar despre migrație, deportări și Islam. Alte teme importante, precum educația, nu au fost abordate.
Ungaria a trimis UE o notă de plată în valoare de peste 400 de milioane de euro - pentru construcția gardurilor de la granițele sale. Budapesta solicită Bruxellesului o parte din costuri, invocând "solidaritatea europeană".
Ministrul bulgar al Apărării intenționează să trimită militari pentru a întări paza la granița cu Turcia. Frontierele externe ale UE ar trebui să fie apărate "folosind arme, dacă este necesar”.
Un acord informal privind o schemă UE care vizează mobilizarea a 44 de miliarde de euro în investiții în sectorul privat din Africa a fost încheiat cu miniștrii statelor membre.
Comisia Europeană a anunțat marți declanșarea procedurii de infringement împotriva a trei state membre - Cehia, Polonia și Ungaria - care nu au respectat deciziile Uniunii Europene privind redistribuirea solicitanților de azil între țările membre.
Premierul Viktor Orban a asigurat, luni, în fața Parlamentului, că Ungaria nu este și nu a fost niciodată antieuropeană, iar guvernul său reprezintă o poziție europeană adevărată, relatează MTI, citat de Agerpres.
Sophie Magennis, de la Biroul UNHCR pentru Europa din Bruxelles, pledează pentru solidaritatea statelor membre în chestiunea refugiaților.Totodată, ea explică faptul că există o percepție greșită privind refugiații, venită și din teama de necunoscut.
Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru Migrație, a declarat, marți, că este pe punctul de a începe procedurile de declanșare a unui infringement, ca urmare a respingerii de către Ungaria a cotelor obligatorii de refugiați.
Statele UE trebuie să își îndeplinească obligațiile de a lua azilanți din Grecia și Italia, prioritate având minorii neînsoțiți, potrivit unei rezoluții a PE. România se numără printre statele care au preluat foarte puțini refugiați.
"Acasă" pentru ei s-a golit de conținut. Străini în propria lor țară, captivi între ISIS, regimuri dictatoriale, fanatism religios și prejudecățile țărilor către care au pornit, ei sunt oamenii rămași fără țară (the Uncountried).
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.