Comisia Europeană analizează plângerea depusă de Ungaria împotriva taxei bulgare pentru importul și transportul gazelor naturale, a anunțat un purtător de cuvânt, potrivit publicației Dnevnik.
Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu prevederile Legii care impune o taxă de tranzit pentru gazul rusesc.
O țară tace deocamdată, dar taxa bulgară este probabil îndreptată exact spre ea – este vorba de Austria, care primește încă jumătate din livrările de gaze din Rusia, scrie publicația bulgară 24Chasa.
Bulgaria a găsit o modalitate ciudată de a-și crește veniturile publice și de a-și sprijini consumatorii interni de gaze naturale și energie electrică, scrie publicația elenă Kathimerini.
Taxa introdusă creează "o posibilitate de concurență reală între gazul natural lichefiat din diverse surse și gazul care vine din Rusia, susține premierul Nikolai Denkov, citat de Mediapool.
Katalin Novak a "semnalat" miercuri intenția Ungariei de a cumpăra gaze din Neptun Deep. Această resursă ar putea fi exploatată în curând, a spus și președintele Klaus Iohannis, aflat în vizită la Budapesta.
Conform unui document și declarațiilor unor oficiali pentru Reuters, Comisia Europeană a propus ca programul UE privind achizițiile comune de gaze să devină permanent.
Volumele de gaz rusesc furnizat Ungariei prin Ucraina, care nu mai dorește însă să reînnoiască începând de anul viitor acordul de tranzit cu Gazprom, pot fi redirecționate către gazoductul Turk Stream, a declarat ministrul maghiar de Externe.
Austria este unul dintre „idioții utili ai lui Putin”. Țara din Alpi nu numai că importă în continuare gaz rusesc, dar a și semnat contracte pe termen lung în acest sens cu Rusia, scrie The Economist, preluat de Deutsche Welle.
Operatorul polonez PERN a anunțat că a detectat sâmbătă seara o scurgere pe o secțiune a uneia din cele două linii ale secțiunii occidentale a unuia din cele mai mari oleoducte din lume, prin care țițeiul ajunge în Germania.
Atena are o serie de întrebări cu privire la oportunitatea proiectului bulgar, proveniența gazului natural și finanțarea conductei, astfel că trimite o scrisoare Bruxelles-ului, scrie Energy Press.
Embargoul occidental permite autorităților de la New Delhi să obțină țiței rusesc la prețuri mici și să revândă produse rafinate la prețurile pieței, notează Le Monde.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.