Un nou episod al confruntării energetice Washington - Moscova „se desfășoară” în Siberia, în Regiunea Autonomă Yamalo-Nenețk, de unde se extrage cea mai mare parte a gazelor naturale din Rusia.
Pierderile pieței europene de gaze, unde până la începutul războiului din Ucraina au mers jumătate din exporturile Gazprom, au afectat veniturile din gaz obținute de Rusia, scrie publicația bulgară Sega.
Ungaria se va opune prin veto aderării Bulgariei la spațiul Schengen dacă guvernul de la Sofia nu abrogă noua taxă pe tranzitul gazului rusesc, a transmis sâmbătă Ministerul de Externe ungar.
Kremlinul a primit sute de milioane de la Neftohim din cauza unei portițe în plafonul de preț pentru petrolul rusesc, scrie publicația bulgară Mediapool.
La doar două luni după ce a fost introdusă prin lege, formațiunile GERB și Continuăm Schimbarea - Bulgaria Democrată renunță la taxa de 20 de leva MW/h pentru transportul gazelor rusești prin Bulgaria.
Comisia Europeană analizează plângerea depusă de Ungaria împotriva taxei bulgare pentru importul și transportul gazelor naturale, a anunțat un purtător de cuvânt, potrivit publicației Dnevnik.
Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu prevederile Legii care impune o taxă de tranzit pentru gazul rusesc.
O țară tace deocamdată, dar taxa bulgară este probabil îndreptată exact spre ea – este vorba de Austria, care primește încă jumătate din livrările de gaze din Rusia, scrie publicația bulgară 24Chasa.
Bulgaria a găsit o modalitate ciudată de a-și crește veniturile publice și de a-și sprijini consumatorii interni de gaze naturale și energie electrică, scrie publicația elenă Kathimerini.
Taxa introdusă creează "o posibilitate de concurență reală între gazul natural lichefiat din diverse surse și gazul care vine din Rusia, susține premierul Nikolai Denkov, citat de Mediapool.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.