Surse din cadrul serviciilor secrete ucrainene au declarat pentru Kyiv Post că o astfel de campanie de dezinformare își propune să creeze impresia că românii din Ucraina ar fi ”asupriți”. AUR neagă informațiile.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că s-a ajuns la un compromis cu autoritățile ucrainene privind drepturile românilor din această țară și că va anunța detalii despre acest lucru în timpul vizitei pe care o va efectua la Kiev săptămâna aceasta.
Kievul ar fi dispus să reglementeze situația privind învățământul în limba maghiară, însă Ungaria a devenit a treia cea mai respinsă țară în Ucraina din cauza Guvernului Orbán.
Ministrul de externe Bogdan Aurescu a discutat miercuri cu omologul ucrainean, Dmytro Kuleba, pe tema Legii privind minoritățile naționale din Ucraina.
Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri o convorbire telefonică cu președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, anunță Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.
Ministerul afacerilor externe a analizat, după adoptarea de către Rada Supremă a Ucrainei, la 13 decembrie 2022, Legea nr. 8224 privind minoritățile naționale (comunitățile) din Ucraina, având mai multe critici privind unele prevederi ale legii.
Ministrul de externe Bogdan Aurescu a avut marți o întrevedere bilaterală cu omologul ucrainean, căruia i-a reamintit solicitarea repetată a părții române ca partea ucraineană să recunoască inexistența așa-zisei "limbi moldovenești".
Premierul Florin Cîțu s-a întânit luni, la Kiev, cu omologul ucrainean, Denys Shmyhal. În cadrul întrevederii, el a exprimat dorința României de a fi asigurată respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorității române.
Românii din regiunea Odesa se judecă cu autoritățile raionale Belgorod-Dnestrovsk în legătură cu situația a două școli din localitățile Manjiu și Furatu, relatează Bucpress.eu. La București, Aurescu și Kuleba au discutat despre românii din Ucraina.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.