Secretarul de stat american Marco Rubio și trimisul special Steve Witkoff nu mai participă la întâlnirea de miercuri de la Londra ce își propune să găsească soluții pentru o încetare a conflictului din Ucraina, relatează BBC.
În trecut, Ucraina a descris acordurile de la Minsk drept o ”capcană”, care a permis Moscovei să se pregătească pentru invazia la scară largă din 2022.
Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat vineri că, dacă nu este posibil să se încheie războiul din Ucraina, Statele Unite trebuie să renunțe la eforturile lor și să meargă mai departe, relatează CNN.
Dezacordurile privind trimiterea de trupe în Ucraina sunt doar fațeta vizibilă a unor negocieri mult mai aprige privind „militarizarea” țării, recunosc din ce în ce mai deschis multe surse europene, notează „Le Monde” (Franța).
Cea mai recentă rundă de negocieri de la Cairo privind încetarea focului în Gaza s-a încheiat fără progres, în timp ce Hamas cere garanții pentru oprirea definitivă a războiului, potrivit „Diário de Notícias” (Portugalia).
În timp ce Moscova își justifică bombardamentele printr-o reuniune militară, Kievul acuză Rusia de intensificarea atacurilor chimice și avertizează că ezitările Occidentului ar putea duce la un nou război mondial, potrivit „IlSole24Ore” (Italia).
Vladimir Putin ar fi deschis către un acord de „pace permanentă” cu Ucraina, a declarat reprezentantul special al Casei Albe, Steve Witkoff, într-un interviu pentru „Fox News” difuzat marți dimineață, notează ANSA (Italia).
Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a declarat că situația dintre Ucraina și Rusia „merge bine”, în ciuda atacurilor continue din partea ambelor părți și a frustrării exprimate de Trump însuși față de lipsa de progrese.
Timp de mai puțin de două luni a fost trimisul special prezidențial al SUA pentru Ucraina și Rusia. Un birou înființat de președintele Donald Trump la 20 ianuarie, ziua învestirii sale, și desființat pe 15 martie, notează „Avvenire” (Italia).
Dacă doriți să știți care este țara pe care rușii o urăsc cel mai mult, să începem cu evidența: Ucraina, națiunea „frățească” de mai an, ale cărei școli și spitale au fost bombardate în numele „eliberării”, notează „The Hill” (SUA).
Kremlinul a explicat vineri propunerea președintelui rus Putin de a institui temporar o administrație externă sub tutela ONU prin faptul că liderul ucrainean Zelenski ar fi pierdut controlul asupra armatei, relatează EFE și „The Kyiv Independent”.
Formațiunea extremistă AUR a depus marți solicitarea pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada 20-24 ianuarie, scopul fiind începerea procedurii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis.
Experții în securitate cibernetică invitați în cadrul webinarului “Riscurile Cibernetice: de la amenințare, la soluții”, care a avut loc miercuri, estimează atacurile cibernetice care au loc zilnic la o valoare de 8,44 trilioane de dolari.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.