În 2023, 36% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16-29 de ani din UE, care au folosit internetul cu 3 luni înainte de sondaj, au încercat să verifice veridicitatea informațiilor sau conținutului găsit pe internet din alte surse, arată Eurostat.
Tensiunile dintre China și SUA continuă cu noi mijloace: Beijingul a creat o serie de reclame, generate cu ajutorul inteligenței artificiale, pentru a demistifica „visul american” și pietrele de temelie pe care s-a bazat mereu SUA.
Societatea Academică din România (SAR) a lansat ghidul practic ”Ucraina, dezinformare și demistificare”, care cuprinde cele mai vehiculate mituri și știri false despre război din 2023.
Președintele Klaus Iohannis a vorbit joi, la 82 de ani de la Pogromul de la Iași din 28-30 iunie 1941, despre pericolul știrilor false la adresa democrației.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat luni inițierea unui proiect de lege care va avea misiunea de a coordona politica statului în domeniul securității informaționale și de a combate dezinformarea la nivel național.
Un studiu prezentat joi în Bruxelles a dezvăluit că în regiunea balcanică ambasadele ruse sunt foarte active în răspândirea propagandei pe Facebook, însă Ambasada Rusiei din Sofia are de departe cel mai mare impact asupra societății.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
Suveranul Pontif a vorbit din nou despre știrile false, subliniind că „utilizarea mijloacelor de comunicare digitale, în special a rețelelor sociale, a ridicat o serie de probleme etice grave care necesită o judecată înțeleaptă.
Falsul a devenit realitate în țări precum Republica Moldova, Ucraina, Transnistria. Roboțeii știrilor false sunt chiar receptorii de mesaje: publicul care nici nu mai caută să interacționeze cu informația.
Cristian Pârvulescu, decan al Facultății de Științe Politice - Școala Naționale de Studii Politice și Administrative, spune, într-un interviu EURACTIV.ro, că doctrina Gerasimov răspunde cu măsuri nemilitare potențialului de protest al populației.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.