Giorgia Meloni obișnuia să descrie sprijinul italian și european pentru efortul de război al Ucrainei drept „neclintit”, ca răspuns la invazia pe scară largă a Rusiei. Schimbarea a venit cu noul președinte al SUA, observă „El Periodico” (Spania).
Deși președintele rus Vladimir Putin a fost de acord cu o „încetare limitată a focului”, atacurile Moscovei asupra Kievului au continuat în ultimele zile, notează „Euronews” (Italia).
Pe 18 martie, în discuția cu omologul său american, președintele rus a încercat să încadreze conflictul ucrainean într-un context geopolitic mai amplu și să-l transforme într-o oportunitate de cooperare Moscova-Washington, crede „The Spectator”.
Toate țările Uniunii Europene, cu excepția Ungariei, au semnat joi o declarație comună de sprijin pentru Ucraina, relatează Associated Press, citată de „Le Monde” (Franța).
Președintele american, Donald Trump, și președintele rus, Vladimir Putin, au convenit, marți, într-o conversație telefonică, asupra unui armistițiu de 30 de zile limitat la loviturile asupra infrastructurii energetice, notează „France 24” (Franța).
Politicienii și experții ucraineni consideră că este „de râs” că Rusia a acceptat doar să înceteze atacurile asupra sistemului energetic, în loc să fie de acord cu o încetare a focului completă și necondiționată, așa cum a oferit anterior SUA.
Europa „nu poate accepta” oprirea fluxului de arme către Ucraina, deoarece Rusia dorește ca Kievul „să lase garda jos”, a spus Înaltul Reprezentant al UE, Kaja Kallas, în timp ce vorbea cu un grup de agenții internaționale, printre care și ANSA.
Președintele rus a fost de acord cu un armistițiu parțial de 30 de zile limitat la infrastructura energetică și cere încetarea ajutorului militar acordat Ucrainei, scrie „Le Point” (Franța).
Președinții american și rus au purtat discuții oficiale pentru a doua oară în acest an, în situația în care Donald Trump a reluat de mai multe ori retorica Kremlinului de când s-a întors la Casa Albă, scrie „Nouvel Observateur” (Franța).
Potrivit unor informații, președintele Donald Trump se gândește să-i ofere oficial președintelui rus Vladimir Putin Crimeea pe care și-a anexat-o, în eventualitatea unui viitor acord de pace pe tema războiului din Ucraina, scrie „Newsweek” (SUA).
Președintele Trump a făcut anunțul duminică, afirmând că se vor face concesii în privința teritoriului și a centralelor energetice, scrie „The Washington Post” (SUA).
Multă vreme criticat pentru pozițiile sale privind autonomia strategică a Europei și apărarea comună, Emmanuel Macron își vede astăzi ideile salutate de presa internațională, scrie „Le Point” (Franța).
Formațiunea extremistă AUR a depus marți solicitarea pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada 20-24 ianuarie, scopul fiind începerea procedurii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis.
Experții în securitate cibernetică invitați în cadrul webinarului “Riscurile Cibernetice: de la amenințare, la soluții”, care a avut loc miercuri, estimează atacurile cibernetice care au loc zilnic la o valoare de 8,44 trilioane de dolari.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.