Președinția română a Consiliului și Parlamentul European au ajuns marți la un acord provizoriu privind reducerea expunerii lucrătorilor la cinci agenți chimici cancerigeni.

Este vorba de cadmiu, beriliu, acid arsenic, formaldehidă și 2-cloranilină.

Acordul va fi transmis în Consiliul UE pentru aprobare. După ce va fi aprobat și de statele membre, directiva va actualiza normele existente privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți cancerigeni sau mutageni la locul de muncă (Directiva 2004/37/CE).

Acordul provizoriu stabilește noi limite care sunt conforme cu noile date științifice și tehnice și cu practicile bazate pe rezultate anterioare pentru măsurarea nivelurilor de expunere la locul de muncă.

În ceea ce privește cadmiul, Comisia va evalua, după intrarea în vigoare a directivei, opțiunea unei noi modificări a Directivei 2004/37/CE.

Odată adoptată, directiva va permite statelor membre să introducă la nivel național valori limită mai stricte. Totodată, ele vor putea aplica măsuri suplimentare.

În același timp, Comisia va evalua până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului 2020 posibilitatea de a extinde domeniul de aplicare al Directivei 2004/37/ CE pentru a include o listă de medicamente periculoase, inclusiv medicamente citotoxice care sunt cancerigene sau mutagene.


Potrivit PE, 100.000 de vieți ar putea fi salvate în următorii 50 de ani cu ajutorul noilor norme.

Comisia a prezentat propunerea de modificare a directivei în aprilie 2018. La 6 decembrie 2018, Consiliul a adoptat poziția care a stat la baza negocierilor cu Parlamentul European. Acordul provizoriu va fi examinat acum de Comitetul Reprezentanților Permanenți al Consiliului, care trebuie să-l aprobe. Va urma apoi votul formal, atât în Consiliu, cât și în Parlamentul European.