La Summitul Regional pentru Securitate Cibernetică desfășurat la București participă o serie de miniștri români, precum și Bruce Andrews, adjunctul secretarului de stat pentru comerț din SUA, însoțit de reprezentanți ai unor mari companii americane din domeniul securității cibernetice.

În deschiderea conferinței care precede Summitul Regional pentru Securitate Cibernetică și a Misiunii Economice a SUA au luat cuvântul oficialități române, inclusiv primul-ministru, precum și adjunctul secretarului de stat pentru Comerț din cadrul Departamentului pentru Comerț SUA, Bruce Andrews.

Bruce Andrews, adjunctul secretarului de stat pentru Comerț din cadrul Departamentului pentru Comerț SUA, a spus: 

 

Vedem un val în creștere de protecționism și naționalism digital în lume

România este în primele linii ale crescutei amenințări de confilict cibernetic în regiune. În prima jumătate a anului 2014, Centrul Român de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică a emis 54.000 alerte, în creștere față de numărul total din 2013, 54.000.

În SUA ne confruntăm cu aceeași amenințare, astfel încțt suntem dornici să colaborăm cu dvs. pentru a face față pericolului în creștere.

Credem că unul dintre cele mai bune moduri să susținem România în a își apăra infrastructura critică de invadatori ostili este prin tehnologiile inovative furnizate de companiile IT de nivel mondial, din America - inclusiv dintre cele care ne însoțesc astăzi. Desigur, România a dovedit că poate fi un lider mondial în tehnologia informației.
Companiile depășesc granițele. De exemplu, compania românească BItdefender a pus pe piață unul dintre produsele sale realizate în mod specific pentru rețelele de locuință BItdefender Box.
Această revoluție tehnologică este un antivirus esențial pentru acasă - protejând toate echipamentele și blocând eventualele amenințări de securitate.
Expertiza dvs. în domeniu este cunoscută companiilor americane. Româna este a doua cea mai vorbită limbă - după engleză - în birourile Microsoft din lume.

Dată fiind combinația între sofisticarea tehnică și abilitățile de comunicare ale oamenilor dvs., companii mari din SUA precum IBM, Hewlett-Packard, Oracle și-au stabilit aici birourile regionale. Fără îndoială, sectoarele IT deja colaborează și lucrează bine împreună, dar este loc în continuare pentru creștere.
Dată fiind combinația între sofisticarea tehnică și abilitățile de comunicare ale oamenilor dvs., companii mari din SUA precum IBM, Hewlett-Packard, Oracle și-au stabilit aici birourile regionale. Fără îndoială, sectoarele IT deja colaborează și lucrează bine împreună - dar este loc în continuare pentru creștere.

M-au însoțit în această misiune 20 dintre companiile de top din America în securitate cibernetică, atât ca dimensiuni, cât și ca specializare. Acestea sunt lideri ai industriei. Unele au activități deja de câteva decenii în România de decenii, altele caută să intre pe piață. Acestea - lucrând alături de companiile IT de top din România - vă pot ajuta să vă îndepliniți scopurile economice și de securitate.

Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, este esențial să nu implementăm legi și reglementări care să afecteze securitatea cibernetică, să impiedice interoperabilitatea, să pună bariere inovării.
Vedem un val în creștere de protecționism și naționalism digital în lume, guvernele activează legi și politici pentru industriile locale.

Aceste acțiuni limitează creșterea economică negând cetățenilor și afacerilor accesul la cele mai bune tehnologii ale lumii.

Dacă dorim să prevenim atacurile cibernetice, guvernul și industria trebuie să lucreze împreună pentru a evolua și a veni în întâmpinarea provocărilor.
Din partea Guvernului SUA, ne exprimăm profunda apreciere relația apropiată cu România și ne angajăm să consolidăm legăturile comerciale între țări.

Securitatea cibernetică este un exemplu perfect a sectorului în care putem lucra împreună să creștem securitatea națională și economică, să creăm locuri de muncă, prosperitate reciprocă pentru amebele aconomii.

Împreună, am încredere că putem furniza leadership pentru a crește capabilitățile în Europa Centrală și de Est.Ț

Sorin Mihai Grindeanu, Ministru pentru Societatea Informațională, a spus:

Intervenția în cazul sistemelor – poate duce la interpretări de încălcare a unor drepturi fundamentale – de aceea este necesară responsabilitatea socială.


Într-un context mondial al provocărilor divese,  Internetul are o contribuție de necontextat. Mediul online, Internetul are marele potențial de a promova democrația și diversitatea culturală și de a schimba profund modul în care oamenii lucrează, trăiesc, interacționează între ei și cu autoritățile publice. Internetul a devenit un factor de schimbare important în aproape toate domeniile – administrație, cultură, viață economică, educație, cultură.

Este necesar să continuăm eforturile - șanse egale pentru toți, să își dezvolte noi competențe, inclusiv prin modelele online. Internetul poate ajuta prin oferirea de educație la distanță, servicii în cazul zonelor izolate, intervenții în caz de dezastre, este și un instrument de exercitare a drepturilor omului. De asemenea, este un catalizator de dezvoltare economică și socială.

Lansarea în această lună de către CE a strategiei europene pentru piața unică digitală. Model urmat de țările non-membre.

Parteneriatul cu sectorul industrial, soluții, suport pentru serviciile online.

În aprilie 2015 Guvernul a aprobat Strategia agenda digitală 2020, în cadrul căreia pilonul I se referă la securitate cibernetică. Este esențială. Odată cu creșterea amenințărilor cibernetice, securitatea a căpătat noi dimensiuni. Statele membre trebuie să se asigure că atât organismele publice, cât și anumiți operatori de pe piață pot asigura securitatea rețelelor.

România își propune să dezvolte un mediu dinamic, interoperabilitatea sistemelor, măsuri de securitate pentru protecția infrastructurilor cibernetice – respectând cadrul de reglementare în domeniul protecției drepturilor și libertăților cetățenești.


Securitatea este o cerință de bază pentru dezvoltarea infrastructurii electronice. Încrederea în serviciile online înseamnă un grad ridicat al securității energetice. În prezent, la nivel european, 70% din utilizatorii de Internet își exprimă rezervele, în special cu privire la comerțul electronic, din cauza faptului că dezvăluie prea multe date cu caracter personal.
Eforturile noastre nu trebuie să se oprească la producerea de tehnologii, ci la asigurarea securității - prin colaborarea public – privat, pentru a identifica nevoi și dezvolta soluții.

Sunt trei niveluri ale securității:
-    vulnerabilitatea tehnologiilor
-    factorul uman
-    procedurile.
Creșterea nivelului de conștientizare în rândul utilizatorilor, protecția propriilor sisteme informatice.

Intervenția în cazul sistemelor – poate duce la interpretări de încălcare a unor drepturi fundamentale – de aceea este necesară responsabilitatea socială.

Internetul evoluează foarte repede, toate părțile implicate să fie pregătite, dispuse să țină pasul cu revoluția tehnologică, precum și cu provocările care pot apărea.

Miercuri  vom lansa proiectul-pilot al Centrului de invoare în securitate cibernetică. Acest eveniment nu va fi doar o oportunitate de a avea discuții deschise cu privire la modul în care se deschide colaborarea.

Bogdan Aurescu – Ministrul Afacerilor Externea spus:

 

 

 

Riscurile sunt în creștere

 

În context geo-politic din perspectiva securității cibernetice regionale, riscurile sunt în creștere, lumea în care trăim este tot mai interconectată, complexă, aceste riscuri și provocări vin cu oportunități.

Atacuri extremiste din Franța, interesul crescut al Rusiei față de infrastructurile critice ale NATO, participarea la acțiunea din Afganistan - țara noastră poate să fie o țintă a unor atacuri statale sau atacuri teroriste.

Parteneriatul strategic dintre România și SUA – unul dintre cei mai importanți piloni. 

Summitul regional – eforturi pentru consolidarea capacităților în domeniul economic.
România – să devină un lider regional. Consolidăm cooperarea – organizarea unui sub-grup special în cadrul Task-force din cadrul NATO. Identificăm două direcții:

1.    promovarea cooperării în regiune – în cazul schimburilor de informații
2.    Schimbul de informații
Implementarea depinde de sectorul privat, care deține un număr mare de infrastructuri.

Mircea Dușa, Ministru al Apărării Naționale
În plan militar, securitatea cibernetică este foarte importantă. De aceste sisteme depinde securitatea cibernetică. Ireversibilitatea schimbărilor pe care
Găsirea unor soluții viabile de contracarare a amenințărilor, de a proteja sistemele naționale, precum și sistemele națioanle – interoperabile. Mult mai mult decât folosirea unor proceduri tehnice, avem nevoie de noi soluții. Problematica apărării cibernetice se află în atenția autorităților.

În domeniul cibernetic, în cadrul NATO, atacurile și amenințările sunt destul de dese. La fiecare întâlnire a miniștrilor apărării, de externe din cadrul NATO este luată în discuție securitatea cibernetică.  

Ofensive - țin de domeniul militar. Defensivă – colaborarea – răspuns la incidente de securitate.
Ca forme de reacție pentru apărarea cibernetică – structură specializată în Ministerul Apărării.

Dumitru Cocoru, director adjunct SRI

Dependența depășește uneori capacitatea de a proteja. Dilema spațiului cibernetic are o singură soluție - cooperarea. Securitatea cibernetică este gestionată de sectorul specializat, în cooperare cu sectorul privat. Coooperarea inter-instituțională, cooperarea în cadrul OSCE; UE sau NATO.

Cooperarea are mai multe beneficii:
- cadru legal unitar și actualizat
- creșterea capabilităților în domeniu.

Să instituționalizeze și să dezvolte mecanisme de cooperare interregională.

Capabilitățile și expertiza în domeniu - în cadrul unui îndelung proces de cooperare. Securitatea cibernetică s-a intensificat. Încă din 2013, Consiliul Europei a înființat la București un centru pentru a proteja cetățenii.
În cadrul comitetului de securitate internă, România a coordonat subdomeniile atacuri carduri online și pornografia infantilă. I s-a solicitat să își mențină rolul în în următorii ani.

Un demers important - sistemul de apărare sistem național de împotriva amenințărilor cibernetică printr-un proiect POS CCE . Proiectul presupune implementarea la nivelul infrastructurii.

În calitate de șef de dosar la UE pe problematica securității cibernetice, România a prezentat un set de măsuri, set implementat la finalul anului 2014. Se poartă discuții pentru un al doilea set.

Colaborare în domeniul securității cibernetice cu NATO - acordarea de asistență în situații de criză. România participă ca membru fondator SMART Defense - Agenția de informații și comunicații a NATO.

Activități pentru dezvoltarea capabilităților / Computer Response Capability.

Participarea prin SRI la proiectul multi-național - dezvoltarea de capabilități pregătire de specialitate în Portugalia. Cyber-coallition - asigură sprijin Ucrainei - de tip defensiv - fondul NATO de sprijin pentru Ucraina în domeniul securității cibernetice. Am participat la reuniuni științifice, la forumul global pentru expertiză cibernetică.

Ecaterina Andronescu, președintele Senatului Universității Politehnica București

Facultatea de calculatoare a Politehnicii Bucureștiva crea un master pentru securitate cibernetică.

Beneficiarii unui proiect de creștere a comeptitivității - prin care ne-am propus să creăm un institut de cerecetare - un centru în cadrul acestuia dedicat securității cibernetice. Ar trebui să discutăm cu colegii nostri din domeniul juridic - este nevoie de specialiști care să aibă cunoștințe tehnice, dar și juridice. Rolul educației este în creștere salut organizarea acestei conferințe. Cred că acestea pot fi realizate în parteneriat.