70% dintre polonezi nu vor în zona euro. | Parchetul European (EPPO) a efectuat luni percheziții în Bulgaria pentru a strânge probe în cel mai mare proiect de infrastructură din Bulgaria, tunelul Jeleznița.

The Capitals by Euractiv.

În știrile de astăzi din The Capitals:

VARȘOVIA

Aproape 70% dintre polonezi nu își doresc ca țara lor să adere la zona euro, alegătorii partidului conservator PiS fiind cei mai sceptici, potrivit unor sondaje recente. Citește mai mult

BERLIN

Eliminarea treptată a cărbunelui: Germania închide 15 centrale electrice pe cărbune. Germania a închis 15 centrale electrice pe cărbune în perioada Paștelui pentru a se asigura că țara își va îndeplini obiectivele de neutralitate climatică, ministrul Economiei, Robert Habeck, declarând că aceste centrale nu erau "nici necesare, nici economice". Citește mai mult.

PARIS

Politicienii francezi salută înfrângerea lui Erdoğan în alegerile locale. Scena politică franceză a salutat înfrângerea partidului Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan în alegerile locale din weekend, afirmând că este o lovitură împotriva "autoritarismului". Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

STOCKHOLM

Alegerile europene sunt cruciale pentru conducerea Partidului de Centru din Suedia. Alegerile europene din iunie vor fi cruciale pentru conducerea Partidului de Centru din Suedia, aflat în opoziție, care se confruntă cu cifre extrem de scăzute în sondaje și nu are figuri cunoscute pe lista sa pentru alegerile europene. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ATENA

Ministerul grec al Sănătății evită întrebările cheie privind proiectul de testare HPV finanțat de UE. Ministerul grec al Sănătății a reacționat la rapoartele privind posibilele nereguli într-un proiect de screening HPV spunând că nu face decât să urmeze sfatul oamenilor de știință și exemplul altor țări din Uniunea Europeană, evitând totodată să răspundă la alte întrebări vitale. Citește mai mult.

MADRID

Podemos nu se va prezenta la alegerile din Catalonia pentru a evita 'fragmentarea stângii'. Podemos, partidul de stânga care nu mai face parte din Sumar, partenerul junior al executivului premierului Pedro Sánchez, nu va candida la alegerile anticipate din Catalonia din 12 mai pentru a nu "fragmenta" forțele progresiste care participă la alegerile regionale, potrivit unor surse din cadrul partidului. Citește mai mult.

LISABONA

Noul prim-ministru al Portugaliei, Luís Montenegro, va rupe tăcerea publică aproape totală pe care a păstrat-o din noaptea alegerilor la învestirea sa marți, cu excepția unei audiențe cu președintele țării la Belém și a unei călătorii la Bruxelles. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

PRAGA

Artiștii cehi îndeamnă guvernul să facă presiuni pentru încetarea focului în Gaza. Peste 400 de artiști cehi au semnat o scrisoare deschisă adresată guvernului și președintelui ceh, în care solicită încetarea focului în Gaza și în Israel. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Procurorii UE investighează unul dintre cele mai mari proiecte rutiere din Bulgaria. Parchetul European (EPPO) a efectuat luni percheziții în Bulgaria pentru a strânge probe într-un caz suspectat de deturnare de fonduri, utilizare abuzivă a fondurilor UE și spălare de bani legat de construcția celui mai mare proiect de infrastructură din Bulgaria, tunelul Jeleznița. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

România trebuie să folosească Fondul social pentru climă pentru a reduce sărăcia energetică și a transporturilor - raport. România, care va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului social pentru climă (SCF), trebuie să folosească fondurile pentru investiții care să sprijine grupurile vulnerabile și cetățenii aflați în sărăcie energetică sau în domeniul transporturilor, potrivit unui raport al Centrului pentru Studiul Democrației (CSD). Citește mai mult.

PODGORICA

 

  • Fostul premier din Muntenegru vrea o UE "productivă", cu mai puține "politici slabe" după alegeri. Comisia Europeană trebuie să fie mai productivă, să obțină mai multe rezultate și să se îndepărteze de "politica slabă", în speranța unei "reîmprospătări" după alegerile europene din iunie, a declarat într-un interviu fostul prim-ministru și actual lider al opoziției din Muntenegru, Dritan Abazovic. Citește mai mult.

 

AGENDA INTERNAȚIONALĂ

 

  • Franța: Secretarul de stat american Antony Blinken în vizită oficială;
  • Țările de Jos: Are loc conferința internațională cu tema "Restaurarea justiției pentru Ucraina";
  • Spania: Primul-ministru în turneu în Orientul Mijlociu; Portugalia: Învestirea noului guvern.
*** [Ediție coordonată în engleză de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Liene Lūsīte, Sofia Mandilara]