Alte titluri: Sholz continuă să susțină poziția antinucleară în materie de energie a Germaniei.

Ediția de astăzi este susținută de Equinor

S-a deschis cel mai mare parc eolian plutitor offshore din lume: Hywind Tampen, cu 11 turbine cu o capacitate de 88 MW, este prima platformă de energie eoliană offshore din lume pentru petrol și gaze, un pas important în industrializarea soluțiilor și reducerea costurilor pentru viitoarele proiecte eoliene plutitoare. Aflați mai multe (pagina sponsorului) >>

În ediția din 4 septembrie a The Capitals:

BERLIN | ROMA

Locul Germaniei ca lider al lobby-ului antinuclear al Europei s-a consolidat și mai mult, pe măsură ce cancelarul Olaf Sholz își susține poziția că nuclearul nu ar trebui să aibă loc în mixul energetic al țării, în timp ce Italia a promis că va accelera integrarea energiei nucleare într-o încercare pentru a reduce costurile și a salva economia. Citește mai mult (en.). 

PARIS

Președintele Senatului francez vrea reformă constituțională și referendum privind imigrația. O politică reală de imigrație nu poate fi realizată fără reforma Constituției Franței, a declarat sâmbătă pentru Le Parisien, președintele Senatului francez, Gérard Larcher (Les Républicains). Citește mai mult (en.).

HAGA

Olanda acordă mai multe subvenții pentru combustibili fosili decât se credea anterior. Guvernul oferă în prezent subvenții mai mari decât se credea anterior, în ciuda promisiunii sale de a elimina treptat subvențiile pentru combustibilii fosili până în 2025, arată un studiu recent al mai multor grupuri de acțiune pentru schimbările climatice. Citește mai mult.

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE 

STOCKHOLM

Ministrul suedez refuză să se întâlnească cu grupul indigen sami în acest an. Una dintre cele mai mari organizații ale acestui grup etnic (cel mai vechi din Europa) a încercat să stabilească o întâlnire cu ministrul suedez al Culturii și al comunității sami, Parisa Liljestrand, de când aceasta a preluat mandatul anul trecut, însă a primit un răspuns negativ din partea biroului ministrului. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

MADRID

Lider separatist catalan: amnistia „necesară”, dar nu suficientă pentru a rezolva conflictul. O amnistie pentru cei implicați în încercările secesioniste ale Cataloniei în 2017 este necesară, dar nu este suficientă pentru a rezolva conflictul politic dintre regiune și guvernul central al Spaniei, a declarat duminică liderul separatist catalan Oriol Junqueras. Citește mai mult.

Miniștrii spanioli vor prezenta prioritățile pentru președinția Consiliului UE. Șase miniștri vor prezenta în Parlamentul UE (PE) președinția Spaniei a Consiliului UE, iar premierul Pedro Sánchez este așteptat să facă vină în fața PE în octombrie, au relatat surse oficiale. Citește mai mult.

VISEGRAD

VARȘOVIA

Polonia va înființa un minister pentru tranziția energetică. Guvernul polonez va înființa un nou minister al tranziției energetice dacă tabăra de guvernământ își va asigura al treilea mandat consecutiv la putere, după alegerile din octombrie, a anunțat duminică premierul Mateusz Morawiecki. Citește mai mult.

PRAGA

Fostul premier ceh Babiš vinde organizațiile media deținute. Andrej Babiš, actualul lider al opoziției cehe și fost prim-ministru, se îndepărtează de lumea media prin vânzarea Mafra, cunoscută pentru popularele sale ziare Mf Dnes, Lidové noviny și Metro, grupului Kaprain, condus de antreprenorul ceh. Karel Pražák. Citește mai mult.

BRATISLAVA

Cea mai profitabilă fermă slovacă, investigată pentru fraudă cu fonduri UE. Autoritățile au descoperit nereguli în achiziția de utilaje de către ferma daneză Donau folosind bani UE, care ar putea costa Slovacia 100 de milioane de euro în amenzi. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

LIUBLIANA

Slovenia, aproape de a semna un acord cu Ungaria pentru gazoduct. Slovenia și Ungaria sunt pe punctul să semneze un memorandum privind construirea unei conducte care leagă rețelele de gaze naturale în octombrie, la mai puțin de un an după ce proiectul propus a fost făcut public de premierii celor două țări. Citește mai mult.

SOFIA

Un cetățean rus, care a refuzat să lupte împotriva Ucrainei, a primit azil în Bulgaria. Cetățeanul rus Alexander Stotzky, care a participat la multe proteste împotriva președintelui Vladimir Putin și a invaziei ruse a Ucrainei, a primit statutul de refugiat în Bulgaria vineri, după ce acesta i-a fost refuzat în repetate rânduri, sub motivul că nu există niciun pericol real în Rusia. Citește mai mult (en.).

BUCUREȘTI

Apicultorii români se chinuie să comercializeze mierea și cer ajutor UE. Apicultorii români întâmpină dificultăți în comercializarea mierii lor, în special din cauza prețurilor foarte mici la produsele importate din țări terțe, și pledează pentru măsuri la nivelul UE. Citește mai mult.

BELGRAD

Opoziția sârbă ia în considerare blocarea parlamentului, pe măsură ce protestele continuă. Cel de-al optsprezecelea protest antiguvernamental „Serbia împotriva violenței” a avut loc sâmbătă în centrul orașului Belgrad,. Organizatorii, precum și Aleksandar Jovanović Ćuta, membru al Adunării Naționale a Republicii, au cerut opoziției să blocheze activitatea parlamentului, o propunere pe care el spune că au făcut-o deschis. Citește mai mult.

TIRANA

Legea albaneză obligatorie privind asigurarea împotriva cutremurelor dezbină cetățenii. Guvernul a înaintat spre consultare publică un proiect de lege prin care se introduc polițe de asigurare obligatorie, pentru a acoperi costul reconstrucției în cazul unui alt cutremur de proporții, precum cel care a ucis 51 de persoane în 2019. Citește mai mult.

AGENDĂ:

  • UE: miniștrii dezvoltării țin o reuniune informală de două zile în Spania;
  • Reuniunea informală a miniștrilor agriculturii continuă; principalele aspecte ale agendei includ tehnici de editare genetică pentru a face producția mai rezistentă la schimbările climatice;
  • Vicepreședintele Comisiei, Vĕra Jourová, o primește pe viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe bulgare, Mariya Gabriel;
  • Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE, se adresează Comitetului pentru afaceri economice și monetare (ECON) cu privire la euro digital;
  • Germania: Ministrul Afacerilor Externe Annalena Baerbock a întâlnit-o pe Luminița Odobescu, omologul din România.