Condiții pentru Fidesz pentru a accede în ECR. | Partidele germane mici au devenit un factor de putere în noul Parlament al UE.| Bardella promite o reducere cu "2 până la 3 miliarde de euro" a contribuției Franței la bugetul UE.

Ediția de astăzi este sponsorizată de METRO AG

O piață unică puternică, cheia competitivității și a creșterii economice a UE

Într-un interviu recent acordat Euractiv, europarlamentarul Andreas Schwab și Jens Bresler, METRO AG, vorbesc despre starea actuală a pieței unice a UE, provocările și oportunitățile în lumina transformării ecologice a UE. Ei explică de ce armonizarea și o piață unică puternică sunt cruciale pentru desfășurarea afacerilor cu ridicata în UE.

Aflați mai multe >>

În știrile de astăzi din The Capitals:

ROMA

Condiții pentru Fidesz pentru a accede în ECR. Partidului Fidesz al premierului ungar Viktor Orbán va furniza o declarație scrisă prin care să-și exprime sprijinul față de Ucraina dacă dorește să adere la Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR), potrivit vicepreședintelui grupului, Nicola Procaccini. Citește mai mult.

BERLIN

Partidele germane mici au devenit un factor de putere în noul Parlament al UE. Partidele marginale au primit un impuls considerabil în urma alegerilor UE din Germania și se află într-o poziție influentă în negocierile postelectorale,  asocierea lor rivalizează cu cea a unor țări întregi. Citește mai mult.

Șeful Comisiei Europene pentru concurență avertizează cu privire la eforturile franco-germane de relaxare a normelor privind fuziunile. Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, a avertizat împotriva ideii de a atenua normele de concurență pentru a permite "campionilor europeni", o idee veche care ar putea căpăta un nou impuls în cadrul unui "acord privind competitivitatea" așteptat de următoarea Comisie. Citește mai mult.

PARIS

Bardella, președintele extremei drepte, promite o reducere cu "2 până la 3 miliarde de euro" a contribuției Franței la bugetul UE. Președintele partidului de extremă dreapta francez Rassemblement national, Jordan Bardella, a declarat joi liderilor de afaceri că, dacă va fi numit prim-ministru după alegerile anticipate, va reduce contribuția țării la bugetul UE cu "2 până la 3 miliarde de euro", ceea ce, din punct de vedere juridic, ar fi practic imposibil. Citește mai mult.

VIENA

Acuzații împotriva austriacului Gewessler pentru un vot necinstit de restaurare a naturii. Partidul Popular Austriac de centru-dreapta (ÖVP) a acuzat-o pe ministrul său de mediu, Leonore Gewessler, că a votat ilegal, cu bună știință, în favoarea controversatei legi UE privind restaurarea naturii, mergând împotriva propriului serviciu juridic al Cancelariei. Citește mai mult.

HAGA

Olanda își dă acordul pentru începerea negocierilor de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova să înceapă oficial. Parlamentul olandez a votat joi în favoarea aprobării cadrelor de negociere pentru Ucraina și Republica Moldova, eliminând ultimul obstacol pentru ca UE să deschidă în mod oficial negocierile de aderare cu cele două țări săptămâna viitoare. Citește mai mult.

Rutte este pe cale să devină următorul șef al NATO, în timp ce președintele român Iohannis renunță la candidatură. Premierul olandez demisionar Mark Rutte este pe cale să devină următorul secretar general al NATO, în condițiile în care principalul său adversar, președintele român Klaus Iohannis, s-a retras joi din cursă. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

STOCKHOLM

Nordicii convin asupra unui coridor de transport militar înaintea summitului NATO. Finlanda, Suedia și Norvegia au convenit joi să stabilească un coridor de transport militar în regiunea nordică pentru a spori gradul de pregătire regională în contextul creșterii amenințării ruse. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

MADRID

Stânga radicală a Spaniei îi reproșează președintelui regiunii Madrid că l-a onorat pe argentinianul Milei. Stânga spaniolă a criticat-o joi pe președinta regiunii Madrid, Isabel Díaz Ayuso, membră a partidului de dreapta Partido Popular (PP/EPP), pentru că l-a decorat pe președintele argentinian Javier Milei cu Medalia internațională a Comunității Madrid, acuzând-o că este "neloială" și că încearcă doar să "enerveze" guvernul progresist al premierului Pedro Sánchez. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

VARȘOVIA

Formarea unui nou grup european de extremă-dreapta este puțin probabilă, afirmă un eurodeputat polonez. În ciuda dorinței și eforturilor partidului de extremă dreapta din Germania, AfD, și a altor câteva partide, este puțin probabil ca un nou grup de extremă dreapta să apară în Parlamentul European, susține europarlamentarul polonez al Confederației de extremă dreapta, Anna Bryłka. Citește mai mult.

PRAGA

Producătorul american de cipuri va investi 2 miliarde de dolari în Cehia. Producătorul american de cipuri Onsemi plănuiește să investească până la 2 miliarde de dolari în unitatea sa de producție din Cehia, după ce negocierile cu guvernul au dus la cea mai mare investiție străină din istoria țării. Citește mai mult.

BRATISLAVA

Parlamentul slovac aprobă restructurarea contestată de guvern a televiziunii publice. Parlamentul slovac a aprobat joi restructurarea planificată de guvern și schimbarea conducerii radiodifuzorului public RTVS, trecând peste temerile că schimbările vor aduce radiodifuzorul sub control politic și vor afecta libertatea presei. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Bulgaria se îndreaptă spre alegeri anticipate deoarece Borissov nu reușește să obțină majoritatea. Bulgaria se îndreaptă spre a șaptea sa alegere generală în trei ani, după ce partidul GERB (PPE) al fostului premier Boyko Borisov, aflat la guvernare, nu a reușit să obțină majoritatea parlamentară necesară pentru a forma un guvern obișnuit. Citește mai mult. 

BUCUREȘTI

România decide să doneze Ucrainei sistemul Patriot, vrea ceva în schimb. România va dona Ucrainei sistemul său de apărare antirachetă Patriot cu condiția ca aceasta să primească un sistem similar sau echivalent pentru a-și proteja spațiul aerian, a decis joi Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Citește mai mult.

AGENDA:

UE: Consiliul Afaceri Economice și Financiare se reunește pentru a discuta despre TVA în era digitală, despre mecanismul de redresare și reziliență, despre impozitare și altele;

Reprezentanții din sectoarele ocupării forței de muncă, politica socială, sănătatea și protecția consumatorilor, care se va concentra asupra pachetului de produse farmaceutice, a cancerelor care pot fi prevenite prin vaccinare și multe altele;

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, participă la un dialog strategic privind viitorul agriculturii;

Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, participă la o discuție de grup pe tema "Extinderea UE în Balcanii de Vest: E timpul să devenim realiști!" și la sesiunea de lucru cu tema "Deschiderea drumului pentru aderarea Balcanilor de Vest la UE prin integrare treptată", la Viena, Austria;

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, vizitează orașul Nicosia Walled și linia verde, în Cipru; se întâlnește cu președintele Ciprului, Nicos Christodoulides, și cu ministrul apărării, Vasilis Palmas.
***

[Editat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Mandilara]