Italia încearcă să rezolve problema migrației prin crearea unor centre pentru solicitanții de azil în Albania. O soluție similară a eșuat în Marea Britanie.

*** (sponsor) Ediția de astăzi este susținută de Hydrogen Europe. Descoperiți, învățați, relaționați și fiți inspirați! Înscrieți-vă acum gratuit la evenimentul anului dedicat hidrogenului! Acesta va avea loc la Bruxelles Expo în perioada 20-24.11, locul unde liderii din industrie, cadrele universitare și factorii de decizie politică se vor întâlni și vor discuta despre oportunitățile și provocările care stau în fața economiei bazate pe hidrogen. Înscrieți-vă aici ->

***

În ediția de astăzi The Capitals:

TIRANA | ROMA

Mii de refugiați și solicitanți de azil salvați din Marea Mediterană de nave italiene vor fi trimiși în Albania pentru procesare în urma unui acord încheiat luni între prim-ministrul Edi Rama și omologul său italian Giorgia Meloni.

Dar decizia a stârnit controverse în ambele țări, inclusiv plângeri privind lipsa consensului politic și a votului parlamentar, UE avertizând că trebuie să fie respectate legislațiile naționale și internaționale.

Au fost, de asemenea, ridicate probleme legate de drepturile omului și riscuri legate de supravegherea inadecvată, având în vedere că acorduri similare cu alte țări au fost respinse sau contestate în instanță. Citește mai mult (eng.)

INSTITUȚII UE | VARȘOVIA

Deputații polonezi care incită la ură împotriva migranților și-ar putea pierde imunitatea. Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European (JURI) va emite marți o recomandare cu privire la faptul că patru europarlamentari polonezi, acuzați de incitare la ură împotriva migranților, ar trebui să li se ridice imunitatea. Citește mai mult (eng.)

UE a ajuns la un acord asupra regulilor de publicitate politică care vor intra în vigoare după alegerile parlamentare. Pentru a limita interferența străină și pentru a crește transparența, Consiliul UE și Parlamentul European au convenit luni asupra unui regulament care armonizează cerințele pentru publicitatea politică în toate țările și interzice actorilor străini să sponsorizeze reclame politice înainte de alegeri - dar regulile se vor aplica numai după alegerile europarlamentare din 2024. Citește mai mult (eng.)

PARIS

Loiseau de la Renew: Putin ar putea fi "câștigătorul geopolitic" al războiului Israel-Palestina. Cu toate privirile îndreptate acum spre Orientul Mijlociu, dezinteresul tot mai mare pentru războiul Rusiei în Ucraina îi convine de minune lui Putin, a scris luni parlamentara franceză Renew, Nathalie Loiseau, într-un articol de opinie. Citește mai mult (eng.)

"Nu-mi atinge viața rurală": reprezentantul vânătorilor francezi anunță candidatura pentru alegerile europarlamentare. Reprezentantul vânătorilor francezi, Willy Schraen, și-a oficializat candidatura pentru alegerile europene, în fruntea unei liste care va apăra modul de viață rural, despre care spune că este amenințat de "tehnocrații" UE. Citește mai mult (eng.)

BERLIN

Germania reafirmă sprijinul pentru soluția a două state pentru soluționarea conflictului Israel- Palestina. Guvernul german a insistat luni că continuă să susțină soluția celor două state pentru a rezolva conflictul israeliano-palestinian, dar a declarat că protecția Israelului este o chestiune mai presantă. Citește mai mult (eng.)

Germania accelerează proiectele de infrastructură cu aprobări automate. Guvernele federale și de land din Germania au convenit asupra unui pachet pentru a accelera lansarea de noi proiecte de infrastructură, cum ar fi căile ferate și rețelele electrice, parțial prin aprobarea automată a cererilor, dacă nu există un răspuns în timp util din partea autorităților responsabile. Citește mai mult (eng.)

HAGA

Liderul în sondajele din Olanda arată deschidere pentru o coaliție minoritară de dreapta. Rupând pentru prima dată tăcerea cu privire la preferințele sale de coaliție, liderul Noului Contract Social (NSC) și lider în sondaje, Pieter Omtzigt, a declarat luni că o coaliție minoritară de partide de dreapta este o opțiune atractivă pentru el, dar nu a clarificat dacă va prelua el însuși postul de prim-ministru. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

ATENA

Grecia impune amenzi grele multinaționalelor pe fondul nemulțumirii publice pentru creșterea prețurilor. Guvernul conservator grec a dat o amendă de două milioane de euro pentru două  multinaționale care au raportat marje de profit neloiale și excesive, deoarece furia publicului față de creșterea prețurilor la bunurile esențiale e creștere, cu un impact politic puternic asupra partidului de guvernământ Noua Democrație (PPE). Citește mai mult (eng.)

MADRID

Sánchez e aproape de un acord cu separatiștii catalani în timp ce judecătorii contestă legea privind amnistia. În timp ce partidul PSOE al prim-ministrului Pedro Sánchez și formațiunea separatistă catalană JxCat, condusă de fostul președinte regional Carles Puigdemont, se apropie de un acord, cea mai înaltă instanță judiciară a contestat controversata lege privind amnistia. Alți judecători continuă investigațiile în curs asupra liderilor catalani. Citește mai mult (eng.)

LISABONA

Portugalia stabilește un nou record, în condițiile în care producția de energie depășește cererea. Producția de energie regenerabilă în Portugalia a atins un nou maxim, depășind nevoile de consum timp de 149 de ore la rând, a declarat luni managerul REN. Citește mai mult (eng.)

ESTUL EUROPEI

VARȘOVIA

Președintele polonez îl numește din nou pe Morawiecki drept candidat pentru funcșia de premier pe fondul acuzațiilor că încearcă să tragă de timp. Președintele Andrzej Duda l-a desemnat luni pe actualul prim-ministru Mateusz Morawiecki să formeze guvern, acordând prioritate Partidului Lege și Justiție - PiS (ECR), pe fondul acuzațiilor că vrea să câștige timp pentru a mai obține fonduri publice, a distruge documente, a lua decizii strategice și – fără șanse – pentru a încearca să găsească o majoritate. Citește mai mult (eng.)

PRAGA

Slovacia cere Cehiei să revigoreze Vișegradul pentru a coordona migrația, bugetul UE. Premierul slovac Robert Fico i-a cerut omologului său ceh, Petr Fiala, să revigoreze Grupul de la Vișegrad (format din Cehia, Slovacia, Polonia și Ungaria) pentru a coordona migrația și cadrul financiar multianual al UE. Citește mai mult (eng.)

BUDAPESTA

Directorul unui muzeu din Ungaria a fost concediat pentru că nu a aplicat legea împotriva LGBTQ. Șeful Muzeului Național Maghiar a fost demis luni (6 noiembrie) pentru că "nu a aplicat" un ordin guvernamental care interzice minorilor să participe la evenimente în care se face referire la LGBTQ. Citește mai mult (eng.)

BRATISLAVA

Slovacia va permite vânzarea de arme către Ucraina. Vânzarea de armament nu contravine declarațiilor guvernamentale anterioare de oprire a ajutorului militar acordat Ucrainei, a declarat premierul Robert Fico, după ce și-a dat, de asemenea, acordul asupra concluziilor Consiliului European care se referă și la ajutor militar pentru Ucraina. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Partidele pro-UE au învins coaliția pro-rusă la alegerile pentru Primăria din Sofia. Alegerile pentru primarul de la Sofia, considerată a treia funcție ca importanță din țară, au fost câștigate de antreprenorul IT Vasil Terziev, din coaliția pro-europeană dintre "Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democrată" și Salvați Sofia, învingându-l pe fostul sindicalist Vanya Grigorova, care a fost nominalizat de o coaliție de partide de stânga și de extremă dreapta pro-ruse. Citește mai mult (eng.)

BUCUREȘTI

Liderii coaliției guvernamentale se dezic de propriile măsuri privind limitarea plăților cash. Decizia României de a limita plata în numerar pentru persoane fizice și întreprinderi, care va intra în vigoare sâmbătă, a stârnit controverse în cadrul coaliției de guvernare, liderii criticându-și propriile măsuri fiscale. Citește mai mult (eng.)

BELGRAD

Campanie electorală din Serbia e acaparată de chestiunea Kosovo și de inflația. Inflația, nivelul de trai și Kosovo sunt principalele subiecte evidențiate în cadrul acțiunilor electorale ale partidului de guvernământ și ale opoziției înaintea alegerilor din 17 decembrie. Citește mai mult (eng.)

****

[Editat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]