The Capitals oferă zilnic știri proaspete din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

Ediția de astăzi este susținută de Alianța Liberă Europeană (EFA)

Eliminarea pragurilor electorale: voturi corecte pentru o reprezentare corectă

În procesul electoral din întreaga Europă, democrația este limitată de pragurile electorale, iar parlamentele nu reflectă diversitatea reală a societății. Toți alegătorii sunt egali și toate voturile trebuie să conteze în egală măsură. Aflați mai multe >>

În ediția de astăzi The Capitals:

BERLIN

Un nou acord între statele membre ale UE pentru înăsprirea regulilor privind migrația și impunerea unor taxe de 20 000 de euro pentru fiecare migrant pe care un stat refuză să îl accepte a fost întâmpinat cu dezamăgire în Germania. Citește mai mult (eng.)

INSTITUȚIILE UE

Roberta Metsola renunță la vizita în Spania pe fondul unei dispute electorale. Vizita la Madrid a șefei Parlamentului European, Roberta Metsola, programată pentru 26 iunie, cu ocazia inaugurării președinției spaniole a Consiliului UE, a fost amânată pe termen nedefinit, joi, după ce Sanchez a anunțat alegeri anticipate pe 23 iulie. Citește mai mult (eng.)

Miniștrii UE ajung la un acord "istoric" privind relocarea migranților. Miniștrii de interne ai UE au ajuns la un acord privind migrația, descris ca fiind istoric de către oficiali, prin care statele UE vor plăti 20.000 de euro pentru fiecare migrant pe care refuză să-l găzduiască. Citește mai mult (eng.)

PARIS

Guvernul francez se va confrunta cu un vot de neîncredere. Parlamentarii de stânga au denunțat o "lovitură nedemocratică" după ce tentativa de abrogare a reformei pensiilor a eșuat și au anunțat că vor depune o moțiune de cenzură la adresa guvernului. Citește mai mult (eng.)

Anchetă: Directorii francezi ai TikTok 'nu știu ce să răspundă'. Senatul francez a interogat joi doi directori francezi de la TikTok, care au recunoscut în repetate rânduri că nu sunt în măsură să răspundă la întrebările care le-au fost adresate, anchetatorii afirmând că acest lucru ridică suspiciuni de lipsă de onestitate. Citește mai mult (eng.)

BRUXELLES

Un cetățean belgian implică Curtea UE în scandalul Afacerea Vaccinurilor – PFIZER GATE. Un cetățean belgian a depus o a doua plângere împotriva președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de data aceasta la Tribunalul UE din Luxemburg, în legătură cu controversata afacere PFIZER GATE. Citește mai mult (eng.)

HAGA

Opoziția olandeză cere măsuri mai rapide pentru combaterea sărăciei. Partidele de opoziție olandeze au cerut cabinetului să abordeze urgent combaterea sărăciei din țară în timpul unei dezbateri parlamentare de joi, solicitând un "pachet social solid" înainte de venirea verii. Citește mai mult (eng.)

REGATUL UNIT AL MARII BRITANII ȘI AL IRLANDEI DE NORD

LONDRA

Guvernul britanic va prelungi sprijinul pentru candidații la Orizont Europa. Guvernul va prelungi programul de garantare Orizont Europa - care oferă finanțare pentru cercetătorii și inovatorii care nu reușesc să primească finanțarea Orizont Europa - până la sfârșitul lunii septembrie 2023, potrivit unui comunicat de presă publicat joi de departamentul pentru știință, inovare și tehnologie. Citește mai mult (eng.)

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE

HELSINKI

Ministrul de externe își lansează campania pentru a deveni următorul președinte finlandez. Ministrul de externe Pekka Haavisto va candida la președinție cu ajutorul unei asociații de circumscripție electorală, a anunțat el joi în timpul unei conferințe de presă. Citește mai mult (eng.)

COPENHAGA

Social-democrații discută despre înlocuirea premierului danez. Mai mulți lideri locali social-democrați și-au exprimat joi opiniile cu privire la persoana pe care ar dori să o vadă ca  viitor lider al Danemarcei, în timp ce premierul danez Mette Frederiksen continuă să dezmintă zvonurile potrivit cărora ar fi luată în considerare pentru postul de secretar general al NATO. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

ROMA

Ministrul italian de externe: Alianța dintre PPE și ID este imposibilă. Nu este posibilă o alianță între Partidul Popular European (PPE) și grupul Identitate și Democrație (ID), a declarat ministrul de externe Antonio Tajani (Forza Italia) în timpul deplasării la Roma a liderului PPE, Manfred Weber. Citește mai mult (eng.)

LISABONA

Un raport al UE apreciază practica Portugaliei de a oferi adăpost temporar refugiaților din Ucraina care nu sunt ucraineni. Acordarea de către Portugalia a protecției temporare celor care au fugit din cauza războiului din Ucraina, inclusiv celor care nu sunt ucraineni, a fost calificată drept o "practică promițătoare" într-un raport publicat joi de Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE (FRA). Citește mai mult (eng.)

VIȘEGRAD

BRATISLAVA

Slovacia va pierde 800 de milioane de euro din fondurile UE. Slovacia mai are de cheltuit peste 30% din fondurile de coeziune - un total de 4,3 miliarde de euro - dar, cu mai puțin de șapte luni înainte de termenul limită, va pierde 800 de milioane de euro, adică 5% din suma totală. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

BUCUREȘTI

Ambasada Rusiei în România somată să își retragă personalul diplomatic. Autoritățile române l-au informat joi pe ambasadorul rus la București să reducă numărul personalului diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în România, adăugând că ambasada are la dispoziție 30 de zile pentru a se conforma. Citește mai mult (eng.)

SOFIA

Un deputat bulgar sancționat pentru corupție a fost ales în comisia care urmează să modifice Constituția. Sancționat pentru corupție în temeiul Legii Magnitsky, deputatul bulgar și fostul magnat al mass-mediei Delyan Peevski (DPS, Renew Europe) a fost ales miercuri membru al comisiei parlamentare pentru comisia constituțională, ceea ce înseamnă că va juca un rol central în viitoarele modificări ale Constituției bulgare. Citește mai mult (eng.)

TIRANA

Occidentul nu se pronunță în privința proiectului premierului albanez de asociere a municipalităților sârbe din Kosovo. Premierul albanez Edi Rama a redactat un proiect pentru Asociația municipalităților sârbe din Kosovo, pe care l-a trimis președintelui francez Emmanuel Macron și cancelarului german Olaf Scholz, dar ambasadele Germaniei și Franței la Tirana nu au dorit să comenteze proiectul, iar Comisia Europeană nu a răspuns la o solicitare de comentarii în legătură cu conținutul acestuia. Citește mai mult (eng.)

BELGRAD

Vucic anunță creșteri salariale. Salariile din educație vor fi majorate cu 10% începând cu 1 septembrie, în timp ce asistentele și tehnicienii vor primi o creștere salarială de 5,5% în aceeași zi, cu o creștere suplimentară de 10% în decembrie sau ianuarie, a anunțat miercuri seară președintele sârb Vucic într-un discurs adresat națiunii. Citește mai mult (eng.)

SARAJEVO

Balcanii de Vest au înregistrat cu 60% mai mulți migranți în 2022, potrivit OIM. Numărul de migranți care călătoresc prin Balcanii de Vest a crescut cu 60% în 2022, comparativ cu anul precedent, a declarat joi un oficial al Organizației Internaționale pentru Migrație. Citește mai mult (eng.)

***

[Redactat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Zoran Radosavljevic, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]