Retrageri masive pe centru și stânga, în Franța. 218 candidați s-au retras înaintea celui de-al doilea tur, 88 merg mai departe. | Președinta Băncii Centrale Europene atrage atenția asupra deficitelor bugetare.

În știrile de astăzi din The Capitals:

PARIS

Retrageri masive pe centru și stânga. La două zile după ce formațiunea de extremă dreapta Rassemblement National a obținut un avans istoric în primul tur al alegerilor legislative din Franța, 218 candidați, din spectrul de  stânga Nouveau Front Populaire și din formațiunea Ensemble al lui Macron, au anunțat că se retrag din cursă, în încercarea de a împiedica extrema dreaptă să obțină majoritatea absolută în ultimul tur de duminică. Citește mai mult.

INSTITUȚIILE UE

Lagarde avertizează cu privire la respectarea normelor bugetare ale UE. Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat marți, la forumul BCE de la Sintra, că există îngrijorări cu privire la respectarea normelor bugetare în Uniunea Europeană. Citește mai mult.

Șeful Comisiei CoE: Este necesar să se consolideze drepturile sociale. Europenii simt încă loviturile crizelor succesive, ceea ce modelează angajamentul lor democratic și riscă mai multe alunecări spre o guvernare autoritară, dacă importanța drepturilor sociale nu este amplificată, a declarat președintele Comitetului pentru drepturi sociale al Consiliului Europei într-un interviu acordat Euractiv. Citește mai mult.

Comisia dorește să reducă substanțele chimice nocive din produsele cosmetice, dar nu înregistrează progrese în ceea ce privește regulamentul. Neînțelegerile interne au împiedicat Comisia Europeană să prezinte o revizuire anunțată de mult timp a Regulamentului privind produsele cosmetice, ceea ce înseamnă că, deocamdată, va utiliza competențe tehnice și orientări mai flexibile pentru a reglementa sectorul. Citește mai mult.

BERLIN

Germania ar trebui să își asume mai multă responsabilitate pentru apărarea frontierei estice a Europei, spune Tusk din Polonia. Germania ar trebui să își asume mai multă responsabilitate pentru securitatea frontierei estice a UE, a declarat marți premierul polonez Donald Tusk omologului său german, cancelarul Olaf Scholz, în timp ce cei doi lideri s-au întâlnit pentru primele discuții interguvernamentale din ultimii șase ani. Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ROMA

Giorgia Meloni din Italia spune partidului că nu există loc pentru fascism în rândurile sale. Premierul Giorgia Meloni a declarat marți partidului său, Frații Italiei, că ar trebui să elimine din rândurile sale pe oricine idolatrizează trecutul fascist al Italiei. Citește mai mult.

Deputații Italia Viva și Azione încearcă să refacă alianța centristă italiană. Doi deputați din Italia Viva și Azione au făcut apel la partidele lor respective să reînvie vechea alianță centristă a celui de-al treilea pol, deși surse bine informate au declarat pentru Euractiv că eforturile lor sunt zadarnice. Citește mai mult.

MADRID

Liderul dreptei spaniole critică promisiunile de amnistie ale lui Sanchez pentru separatiști. Alberto Núñez Feijóo, liderul partidului de dreapta Partido Popular (EPP), l-a criticat pe premierul spaniol Pedro Sanchez în urma deciziei Curții Supreme de a nu aplica noua lege a amnistiei fostului președinte catalan Carles Puigdemont, afirmând că acesta i-a trădat pe separatiști în ciuda acordului acestora de a-l susține în parlament. Citește mai mult.

EUROPA DE EST

PRAGA

Babiš din Cehia, criticat pentru presupusa aliniere la forțele pro-ruse. Fostul prim-ministru ceh și lider al partidului de opoziție ANO, Andrej Babiš, a fost criticat pentru manevrele politice recente despre care criticii spun că îl aliniază intereselor pro-ruse. Citește mai mult.

VARȘOVIA

Președintele polonez îl critică pe Tusk pentru că a spus că Polonia va renunța la pretențiile de despăgubire ale Germaniei. În timpul unei conferințe de presă comune cu cancelarul german Olaf Scholz, care a avut loc marți la Varșovia, președintele Andrzej Duda l-a criticat pe prim-ministrul Donald Tusk pentru că a afirmat că Polonia a renunțat la cererile de despăgubiri de război împotriva Germaniei, lansate de guvernul conservator PiS anterior. Citește mai mult.

BRATISLAVA

UE aprobă a patra plată de recuperare către Slovacia, pe fondul preocupărilor legate de statul de drept. Comisia Europeană a aprobat a patra tranșă din planul de redresare al Slovaciei printr-o decizie preliminară, în care a dat undă verde, de asemenea, unui calcul învechit al limitei de cheltuieli care nu a ținut seama de inflație și nu a utilizat una dintre opțiunile sale de a face presiuni asupra guvernului slovac pentru a respecta statul de drept. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Noul guvern bulgar pare să depindă de prăbușirea partidului pro-rus. Prăbușirea rapidă a partidului radical pro-rus Măreția va determina probabil formarea cu succes a unui guvern bulgar regulat, după ce țara s-a îndreptat spre urne pentru a șasea sa alegere parlamentară în trei ani la începutul lunii trecute. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

Comisia Europeană aprobă planurile României de a construi două noi reactoare nucleare. Comisia Europeană a emis un aviz pozitiv cu privire la aspectele tehnice și de securitate nucleară ale proiectului pentru unitățile 3 și 4 ale singurei centrale nucleare din România, a anunțat marți Ministerul Energiei. Citește mai mult.

SARAJEVO

Miniștrii Comunității Energiei se reunesc în Bosnia și Herțegovina, în timp ce tarifele UE amenință. Țările candidate la UE din sudul și estul continentului se reunesc miercuri, 3 iulie, în Bosnia și Herțegovina pentru a consolida eforturile de integrare pe piețele energetice ale blocului comunitar și pentru a evita eventualele tarife la exporturile de energie către UE. Citește mai mult.


BELGRAD

Președintele sârb găzduiește un diplomat rus la nivel înalt.
Președintele sârb Aleksandar Vučić a lăudat marți "relațiile bilaterale" ale celor două țări în timpul unei vizite rare la nivel înalt la Belgrad a diplomatului rus de rang înalt Alexander Grushko. Citește mai mult.

AGENDA:

    UE: Președintele Comisiei Ursula von der Leyen participă la Zilele de studiu ale Grupului PPE, în Cascais, Portugalia;
    Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei, susține discursul principal la evenimentul Inițiativei europene pentru securitate energetică pe tema "Punerea în aplicare a unei strategii europene de securitate a lanțului energetic și de aprovizionare la nivelul întregului sistem";
    Kadri Simson, comisarul pentru energie, susține discursul principal la reuniunea de dialog privind tranziția energetică și hidrogenul verde, de la Buenos Aires, Argentina; se întâlnește cu ministrul economiei din Argentina, Luis Caputo; participă la reuniunea la nivel înalt UE-Argentina privind dialogul energetic;
    Comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, îl găzduiește pe reprezentantul special al UE pentru Asia Centrală, Terhi Hakala;
    Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, participă la semnarea Acordului de lucru între Agenția Europeană pentru Medicamente și Ecuador, la Lisabona, Portugalia; rostește un discurs la lansarea Agenției Europene pentru Medicamente.

***

[Editat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Mandilara; corespondență pentru România: Cătălina Mihai]

Traducere cu DeepL.com. Prelucrare și adaptare: Euractiv.ro