The Capitals oferă zilnic știri din capitalele Europei, adunate de redacțiile regionale ale EURACTIV.

În ediția de astăzi The Capitals:

VARȘOVIA

În timp ce coaliția de guvernământ conservatoare a Poloniei, care are relații dificile cu instituțiile UE în ultimii ani, încearcă să-și asigure un al treilea mandat, rezultatul votului național din octombrie ar putea avea un impact semnificativ asupra echilibrului de putere înainte de alegerile europarlamentare  de anul viitor. Citește mai mult (eng.)

HAGA

Trei partide conduc cursa electorală olandeză. Partidul Noul Contract Social, anti-establishment, conduce în prezent în sondaje, urmat de Verzi și Stânga (Verzi/ALE) și PvdA de centru-stânga (S&D), iar cele patru partide din al patrulea guvern Rutte – care s-a prăbușit în iulie din cauza dezacordurilor privind politica de azil – înregistrează un procent mic. Citește mai mult (eng.)

Politicianul propus pentru postul de comisar din partea Olandei, criticat pentru lipsa de experiență în domeniul schimbărilor climatice. Europarlamentarii olandezi și activiștii pentru climă l-au criticat pe Wopke Hoekstra (CDA/Renew) – alegerea guvernului olandez de a-l înlocui pe fostul șef al UE pentru climă Frans Timmermans – invocând lipsa sa de experiență în chestiunea schimbărilor climatice și de mediu. Citește mai mult (eng.)

BERLIN

Ministru bavarez neagă că a batjocorit Auschwitz-ul. Vicepremierul bavarez Hubert Aiwanger (Freie Wähler, Renew Europe) spune că nu a scris un pamflet în care și-a bătut joc de Holocaust. Pamfletul a fost găsit în ghiozdanul său când avea 17 ani. Citește mai mult (eng.)

Disputa în coaliția de la Berlin privind prețul energiei electrice se intensifică. Coaliția guvernamentală germană este împărțită în privința subvenționării sau nu a prețurilor la electricitate pentru industriile mari consumatoare de energie, cum ar fi industriile chimice și industria oțelului, propriul partid social-democrat al cancelarului Scholz întorcându-se împotriva poziției sale. Citește mai mult (eng.)

PARIS

Autoritea franceză de reglementare în energie: Energia nucleară nu e suficientă pentru atingerea neutralității emisiilor de dioxid de carbon. Dacă Franța dorește să obțină neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050, trebuie să integreze sursele regenerabile în mixul său energetic, potrivit șefului autorității de reglementare RTE, care consideră că energia nucleară nu va fi suficientă. Citește mai mult (eng.)

ȚĂRILE NORDICE&BALTICE

HELSINKI

Noul premier finlandez anunță reduceri de buget, îi încurajează pe finlandezi să muncească. Încurajarea finlandezilor să muncească și reducerea bugetului după cheltuielile mari ale guvernului social-democrat anterior sunt probleme pe care le va aborda prim-ministrul finlandez de centru-dreapta Petteri Orpo, a anunțat noul guvern. Citește mai mult (eng.)

SUDUL EUROPEI

ATENA

Familia unui jurnalist grec care a fost supus la peste 100 de SLAAPs (formă de intimidare a jurnaliștilor și a societății civile prin intermediul unor acțiuni nejustificate în instanță), atacată. Într-un alt incident care demonstrează situația precară a jurnaliștilor greci, reporterul de investigație Kostas Vaxevanis – nominalizat la premiul Daphne Caruana Galizia – și familia sa au fost atacați verbal și fizic vineri de un om de afaceri al cărui nume a fost menționat în lista Lagarde, care conținea aproximativ 2.000 de potențiali evazioniști fiscali dezvăluită în 2012 de jurnalist. Citește mai mult (eng.)

ROMA

Situația migranților scăpată de sub control, ministru italian cere ajutorul UE. Cu mii de migranți care sosesc zilnic pe coastele Italiei, miniștrii s-au alăturat primarilor și guvernatorilor pentru a cere ajutor Uniunii Europene în gestionarea fluxurilor de migrație. Citește mai mult (eng.)

MADRID

Șeful Partidului Popular caută sprijin pentru o investitură „condamnată la eșec”. Liderul Partidului Popular, Alberto Núñez Feijóo, începe luni prima rundă de discuții formale pentru a-și asigura sprijinul parlamentar crucial de care are nevoie pentru a deveni următorul prim-ministru al Spaniei, într-o mișcare pe care rivalul PP, Partidul Socialist, PSOE (S&D), spune că este sortită eșecului. Citește mai mult (eng.)

FIFA îl suspendă pe șeful Federației de Fotbal pentru 90 de zile din cauza sărutului la Cupa Mondială. Luis Rubiales, șeful Federației Spaniole de Fotbal (RFEF), a fost suspendat de Fifa pentru 90 de zile, a anunțat sâmbătă, într-un comunicat, FIFA. Citește mai mult (eng.)

VIȘEGRAD

PRAGA

Ministrul ceh susține editarea genetică pentru viitorul alimentar și climatic al UE. Ministrul ceh al Agriculturii, Marek Výborný, consideră că noile tehnici de editare genetică ar putea ajuta Uniunea Europeană să facă față schimbărilor climatice și provocării de a-și hrăni populația. Citește mai mult (eng.)

BRATISLAVA

Slovacia nu se mai bazează pe Rusia pentru combustibil nuclear. Un nou acord cu firma americană Westinghouse înseamnă că, la 18 luni după ce Rusia a invadat Ucraina, Slovacia și-a diversificat furnizorii de materiale energetice esențiale și caută acum în Franța o nouă sursă de aprovizionare. Citește mai mult (eng.)

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Presupusele legături ale UNUI oligarh bulgar cu Prigojin ar putea zgudui politica internă. Noi acuzații împotriva oligarhului bulgar sancționat Vasil BoJkov din cauza legăturilor sale cu defunctul șef al lui Wagner, Evgheni Prigojin, ar putea afecta poziția politică a fostului premier Boiko Borisov și ar putea arunca Bulgaria într-o nouă criză politică. Citește mai mult (eng.)

BUCUREȘTI

Doi morți și mai multe victime în urma unei explozii la o stație GPL. Două persoane au murit, iar 56 au fost rănite după ce două explozii puternice au avut loc sâmbătă după-amiază la o stație de GPL din sudul României, care era încă în funcțiune, în ciuda faptului că nu avea autorizație de funcționare și era închisă oficial. Citește mai mult (eng.)

BELGRAD 

Sârbii se luptă pentru accesul la apă potabilă curată. Serbia nu are suficientă apă, așa că aproximativ un milion de cetățeni se luptă să obțină acces constant la apă potabilă sigură, potrivit activiștilor care au vorbit cu EURACTIV.rs. Citește mai mult (eng.)

TIRANA

Premierul albanez: Unii greci din Albania folosesc steagul grecesc drept „card de credit”. Prim-ministrul albanez Edi Rama a spus că, deși problema titlurilor de proprietate este o problemă reală, aceasta afectează întreaga țară de la nord la sud și nu doar minoritatea greacă, dintre care unii folosesc steagul grecesc ca pe un card de credit. Citește mai mult (eng.)

AGENDA:

Cehia: Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei în vizită oficială;
Slovenia: Președintele Consiliului European, Charles Michel, și liderii Europei Centrale participă la Forumul de la Bled;
Polonia: Ministrul de Interne Mariusz Kaminski îi primește pe omologii baltici;

[Editat de Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara]