În an pre-electoral, EURACTIV face o analiză a situației: alocarea locurilor, schimbările de putere, reacțiile liderilor de grup.

Rezultatele analizei EURACTIV arată câștiguri proeminente în spectrul de dreapta, grupul național-conservator al Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) își va crește ponderea cu 16 locuri, față de cele 66 obținute la alegerile din 2019. [Parlamentul European]

Pe scurt 

  • Dreapta își consolidează poziția, pe măsură ce ECR, grupurile ID (Identity and Democracy) obțin 27 de locuri suplimentare
  • Majoritatea centristă prevalează ascensiunii dreptei
  • Cel mai mare învins este gruparea Verzilor/ALE, pierzând 20 de locuri, urmată de PPE (-16) și Renew Europe (-12).
  • Pozițiile S&D și ale grupurilor de stânga îngheață, dar sunt supuse remanierii locurilor
  • ID s-ar putea muta de la conducerea italiană la cea franceză,partidul actualului președinte Marco Zanni, Lega, ar ceda locul Rassemblement National din Franța, ca forța cea mai puternică din grup. În același timp, Partido Popular din Spania devine prima forță a PPE, potențial declanșând și schimbări în conducerea grupului.
  • Reacții: Verzii, încrezători în capacitatea lor de a mobiliza alegătorii; ECR se mândrește cu „eurorealismul” și trântește stânga. Renew Europe încearcă să reamintească alegătorilor importanța rolului de regizor al grupului, iar PPE pune la îndoială sondajele.
HAGA

Ministru olandez: Grecia face politica UE-China „dificilă”. Eficiența politicii UE față de China este îngreunată de anumite state membre ale UE, cum ar fi Grecia, care sunt prea dependente de țara din Asia de Est, a declarat ministrul Liesje Schreinemacher (VVD/Renew) într-un interviu. citește mai mult (en.)

 

BERLIN

Verzii din Germania privesc spre modelul francez și cel spaniol pentru subvențiile pentru energie. Germania ar putea subvenționa prețurile la electricitate, în ciuda regulilor UE privind ajutorul de stat, insistă Partidul Verzilor, un partener junior în guvernul de coaliție al cancelarului Olaf Scholz. Acesta a arătat spre eforturile Franței și Spaniei de a-și extinde propriile subvenții. citește mai mult (en.)

PARIS

Ambasadorul Franței în Niger rămâne în funcție, în ciuda presiunii crescânde. Franța refuză să recunoască autoritatea puciștilor din Niger, care au instruit acum poliția să-l expulze pe ambasadorul Franței din țară, se arată într-o scrisoare dezvăluită joi. citește mai mult (en.)

BRUXELLES

Comisia UE chestionează Belgia pentru suspendarea primirii solicitanților de azil de sex masculin singuri. Comisia Europeană va contacta autoritățile belgiene pentru a se informa cu privire la anunțul secretarului de stat Nicole de Moor conform căruia Agenția belgiană de primire a solicitanților de azil (Fedasil) nu va mai accepta solicitanți de azil singuri de sex masculin, a declarat joi executivul UE la o conferință de presă. citește mai mult (en.)

ȚĂRILE NORDICE ȘI BALTICE

STOCKHOLM

Suedia, pe cale să ia măsuri contra migranților ilegali. În curând, ar putea fi obligatorie raportarea șederii neregulamentare a migranților în Suedia, conform unei propuneri în curs de pregătire de coaliția suedeză și aliatul său de extremă dreapta, care intenționează, de asemenea, să înăsprească controalele interne ale imigrației prin controale aleatorii și teste ADN. citește mai mult (en.)

SUDUL EUROPEI

MADRID Puigdemont din Catalonia va stabili termenii pentru discuțiile cu Sánchez.Fostul președinte regional catalan Carles Puigdemont va organiza o întâlnire la Bruxelles cu scopul deschiderii negocierilor oficiale ale  partidului său, Junts per Catalunya, cu PSOE, prin care vor fi stabiliți termenii discuțiilor. citește mai mult (en.)

VISEGRAD

PRAGA

Băncile din Cehia, lovite de atacurile cibernetice rusești. Mai multe bănci cehe și Bursa de Valori din Praga au fost vizate de hackeri miercuri și joi, cu atacuri asupra site-urilor web, serviciile de internet banking ale băncilor, precum și asupra site-ului bursei de valori. citește mai mult (en.)

VARȘOVIA

Tribunalul polonez întrerupe procedura în cazul minei Turów. Tribunalul Administrativ al Voievodatului din Varșovia a suspendat procedura împotriva deciziei de prelungire a concesiunii pentru mina Turów până în 2044, ceea ce înseamnă că mina, care a făcut obiectul unei dispute de lungă durată între Polonia și Republica Cehă, poate continua să funcționeze. nestingherite de mai bine de 20 de ani. citește mai mult (en.)

BRATISLAVA

Producția de baterii din Slovacia este cea mai scăzută în Vișegrad. Capacitatea de producție a bateriilor proiectată a Slovaciei va ajunge la 10 GWh până în 2030, mult mai mică decât cea estimată pentru alte țări din grupul Vișegrad și depășind doar cei doi GWh ai Croației în regiunea Europei Centrale, se arată într-o analiză a Erste Group. citește mai mult (en.)

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

Petrolul rusesc alimentează o nouă criză politică în Bulgaria. Stabilitatea politică bulgară este amenințată de o criză a pieței carburanților, deoarece coaliția de guvernământ dorește să reducă dependența de petrolul rusesc, ceea ce ar însemna o ciocnire cu compania privată rusă Lukoil, care deține rafinăria din Burgas și deține monopol pe piața angro, au confirmat mai multe surse EURACTIV din parlamentul și guvernul de la Sofia. citește mai mult (en.)

BUCUREȘTI

Experții Comisiei UE vizitează România pentru discuții despre rutele de cereale UE-Ucraina. O echipă de experți ai Comisiei UE va vizita orașele românești Constanța și Galați de vineri până sâmbătă, ca parte a eforturilor Executivului UE de a găsi soluții pentru îmbunătățirea tranzitului și a fluxului de mărfuri de-a lungul „rutelor de solidaritate”, pe care Comisia le-a înființat pentru a îmbunătăți UE-Ucraina. citește mai mult (en.)

BELGRAD

Vučić: Nu există soluții dacă cealaltă parte nu le caută. Este dificil să găsești o soluție în dialogul dintre Belgrad și Pristina când vorbești cu oameni care nu vor să caute o soluție, a spus președintele Aleksandar Vučić. citește mai mult (en.)

TIRANA

Problemă cu statul de drept, drepturile minorităților sau cumpărarea de voturi? Saga Albania-Grecia continuă. Miniștrii de externe greci și albanezi au făcut schimb de replici joi, în timp ce disputa asupra Fredi Beleri, un primar de etnie albaneză grecă, arestat sub suspiciunea de cumpărare de voturi și ținut în arest preventiv, continuă. citește mai mult (en.)

PE AGENDĂ:

  • UE: Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, îi va primi pe membrii Comitetului Reprezentanților Permanenți ai Statelor Membre pe lângă Uniunea Europeană (COREPER); are pe agendă și o întrevedere cu premierul României Marcel Ciolacu;
  • Președintele Parlamentului, Roberta Metsola, s-a întâlnit cu premierul României, Marcel Ciolacu;
  • Franța: Reforma pensiilor intră în vigoare;
  • Belarus: Organizația Tratatului de Securitate Colectivă condusă de Moscova efectuează exerciții;
***
[Editori ai ediției în limba engleză: Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Zoran Radosavljevic, Alice Taylor, Sofia Stuart Leeson, Sofia Mandilara; corespondent The Capitals pentru România: Cătălina Mihai]