În ediția de astăzi a The Capitals: Cum se va desfășura săptămâna aceasta negocierea pentru posturile de conducere din UE. | Macron convoacă alegeri anticipate, opoziția îi proclamă „înfrângerea zdrobitoare”. | AfD câștigă major în Germania.

***

Ediția de astăzi este sponsorizată de Uber

Fii acolo. Fie că vă îndreptați spre casă, spre cei dragi, într-o călătorie de afaceri într-un oraș necunoscut sau pur și simplu întârziați la ora zilnică de yoga. Uber este acolo, pentru ca tu să ajungi acolo când contează. Simplu, convenabil și rapid. Fii acolo.

Află mai multe.

***  

INSTITUȚIILE UE 

După ce au fost exprimate voturile în alegerile europene, se așteaptă ca liderii UE să înceapă încă de luni (10 iunie) deliberările informale pentru distribuirea celor patru posturi de conducere europene. Iată o prezentare a ceea ce ne putem aștepta în cursul săptămânii viitoare. Citește mai mult.

PARIS

Macron convoacă alegeri anticipate, în timp ce opoziția vorbește despre „înfrângerea acestuia zdrobitoare”. În fața triumfului extremei drepte în alegerile europene din Franța, președintele Emmanuel Macron a anunțat că va dizolva Adunarea Națională și va convoca alegeri legislative anticipate, într-o mișcare istorică care a bucurat opoziția și a stârnit panică în rândul susținătorilor săi. Citește mai mult.

BERLIN

Rezultatul puternic al AfD în alegerile europene din Germania alimentează o schimbare de extremă dreapta în Europa. În pofida unei serii de scandaluri recente, partidul german de extremă dreapta AfD a reușit să înregistreze cel mai bun rezultat național din istoria partidului la alegerile europene de duminică (9 iunie), depășind chiar și SPD-ul cancelarului Olaf Scholz. Citește mai mult.

VIENA

Extrema dreaptă austriacă o va curta pe Le Pen pentru ca AfD să revină în partidul european. Partidul Libertății (FPÖ), de extremă dreapta din Austria, care a reușit să devină cea mai mare forță politică din această țară central-europeană, face presiuni asupra familiei sale politice europene, Identitate și Democrație (ID), pentru a readmite în rândurile sale AfD, formațiunea germană marcată de scandaluri, să revină în rândurile sale. Citește mai mult. 

HAGA

Extrema-dreaptă olandeză iese pe primul loc în scrutinul UE. PVV (ID), partidul de extremă dreapta al lui Geert Wilders, a ieșit cel mai mare partid individual, deoarece a obținut șase locuri în Parlamentul European. Cele nouă locuri câștigate de echipa dublă Frans Timmermans-Bas Eickhout îi consolidează pe aceștia ca principala forță de opoziție din țară. Citește mai mult.

BRUXELLES

Partidele eurosceptice din Belgia își mențin numărul de locuri în UE. Partidele eurosceptice Vlaams Belang și N-VA au obținut aproximativ o treime din voturi la alegerile europene, cu aproximativ 14% fiecare, ceea ce a permis partidelor de extremă dreapta ID și ECR să obțină împreună șase locuri din cele 22 ale Belgiei în Parlamentul European. Citește mai mult.

LUXEMBURG

Verzii evită o eliminare în Luxemburg. Tilly Metz (Verzi/EFA) va rămâne europarlamentar pentru următorii cinci ani, în ciuda faptului că sondajele de opinie anterioare au prezis în mod constant o eliminare totală a Partidului Verde din Parlamentul European. Citește mai mult.

REGATUL UNIT ȘI IRLANDA

DUBLIN

Nu au fost confirmați candidații irlandezi în cursa pentru UE, rezultatele pot dura câteva zile. Numărătoarea voturilor pentru alegerile europene din Irlanda s-a încheiat duminică seară fără ca niciun candidat să fie confirmat ca fiind ales. Citește mai mult.

STATELE NORDICE ȘI BALTICE

HELSINKI

Premierul finlandez sărbătorește victoria în scrutinul european, în timp ce așteptata creștere a extremei drepte eșuează. Premierul finlandez, Petteri Orpo, a sărbătorit victoria pe fondul unei prezențe record la vot la alegerile europene de duminică, în condițiile în care nu s-a materializat valul de extremă dreapta așteptat. Citește mai mult.

STOCKHOLM

Stânga suedeză învinge extrema dreaptă, iar liberalii scapă de o catastrofă politică. Verzii suedezi au devansat în mod neașteptat Democrații Suedezi (SD, ECR), iar liberalii aflați la putere au evitat la limită să fie dați afară din Parlamentul European, potrivit rezultatelor provizorii publicate de guvernul suedez. Citește mai mult.

COPENHAGA

Verzii danezi îi înving pe social-democrați în timp ce sprijinul guvernului se prăbușește. Guvernul centrist al Danemarcei a fost pus la încercare în timpul alegerilor europene, confruntându-se cu alegătorii pentru prima dată de la scrutinul național de la sfârșitul anului 2022. Citește mai mult. 

VILNIUS

Conservatorii lituanieni ies învingători în scrutinul UE. Partidul de guvernământ Uniunea Patriei-Creștin-Democrați din Lituania (PPE) a câștigat alegerile europene, obținând trei locuri în Parlamentul European cu 21,3% din voturi, în timp ce Partidul Social-Democrat lituanian (S&D), de centru-stânga, care a condus sondajele preelectorale, s-a clasat pe locul al doilea cu 18% din voturi și două din cele 11 locuri din Lituania, potrivit Comisiei Electorale Centrale (VRK) din țară. Citește mai mult.

RIGA

Letonia impulsionează PPE și ECR, după rezultatele votului de sâmbătă. Coaliția de centru-dreapta Jaunā Vienotība (JV/PPE), aflată la guvernare, a câștigat alegerile din Letonia cu 25,7% din voturi, urmată de opoziția Nacionālā Apvienība (NA/ECR) cu 22,08%, asigurând câte două locuri de europarlamentar pentru grupurile PPE și ECR în Parlamentul European, potrivit rezultatelor provizorii ale scrutinului de sâmbătă pe care Comisia Electorală Centrală le-a anunțat duminică. Citește mai mult.

TALLINN

Estonianul Kallas nu va convoca alegeri anticipate, în ciuda victoriei opoziției. La câteva ore după ce președintele francez Emmanuel Macron a convocat alegeri anticipate în Franța, colega sa din Renew Europe, premierul Kaja Kallas, a anunțat că guvernul său nu va cădea ca urmare a rezultatelor alegerilor europene și a pierderii unui europarlamentar cheie în cadrul Partidului său de Reformă (RE). Citește mai mult.

SUDUL EUROPEI

ROMA

Partidul lui Meloni, rezultate bune; PD, partidul de opoziție al lui Schlein, ocupă primul loc în grupul S&D din PE. Spre deosebire de alte țări europene, precum Franța, Austria și Germania, unde câștigurile radicale ale partidelor de extremă dreapta au zdruncinat guvernele în exercițiu. Formțiunea Giorgiei Meloni rămâne confortabil în fruntea clasamentului - Fratelli d'Italia (ECR) a obținut 28,87% din voturi la ora 06:15 CET, când peste 95% din buletinele de vot fuseseră verificate.  Citește mai mult

MADRID

Dreapta învinge, PSOE se află pe locul doi, ambele partide depășind celelalte partide.
Partidul Popular (PP/PPE), principalul partid de opoziție, a obținut cele mai multe voturi, 34,19% din buletinele de vot, ceea ce i-a adus 22 de locuri, în timp ce partidul socialist al premierului Pedro Sánchez (PSOE/S&D) s-a clasat pe locul al doilea, cu 30,18%, 20 de locuri, iar partidul de extremă dreapta VOX, al treilea, cu 9,62%, șase locuri. Citește mai mult.

LISABONA  

Liberalii socialiști din Portugalia înving extrema dreaptă în alegerile europene.
Partidul portughez de centru-dreapta (S&D) și partidul liberal (Renew) au fost câștigătorii alegerilor europene de duminică din Portugalia, care, spre deosebire de majoritatea celorlalte țări UE, a înregistrat înfrângerea partidului de extremă dreapta Chega (ID). Citește mai mult.

ATENA

În Grecia, centrul-dreapta câștigă, dar cu pierderi grele.
Partidul de centru-dreapta Noua Democrație (PPE), aflat la guvernare în Grecia, a câștigat alegerile, dar a pierdut peste un milion de voturi față de alegerile naționale de anul trecut, în timp ce opoziția nu a reușit să recupereze decalajul. Citește mai mult.

VALLETTA

Metsola face istorie în timp ce Partidul Laburist din Malta pierde supermajoritatea. Partidul Laburist de guvernământ din Malta (PL, S&D) se confruntă cu decimarea supermajorității sale de peste zece ani, în timp ce candidatul la europarlamentare al Partidului Naționalist (PN, PPE) și președintele în exercițiu al Parlamentului European, Roberta Metsola, face istorie. Citește mai mult.

NICOSIA

Un youtuber zguduie peisajul politic al Ciprului. Un candidat independent în vârstă de 25 de ani, care a devenit cunoscut ca influencer pe YouTube și TikTok, a fost marea surpriză a alegerilor europene din Cipru, deoarece a reușit să se claseze pe locul trei și să fie ales europarlamentar. Citește mai mult.

EUROPA DE EST 

VARȘOVIA

Tusk câștigă, în timp ce opoziția PiS se situează la mică distanță.
Coaliția Civică a premierului Donald Tusk (KO, PPE) a obținut 37,4% în alegerile europene de duminică, în Polonia, la scrutinul de duminică, iar Lege și Justiție (PiS, ECR) a fost urmată îndeaproape de 35,7%, ceea ce înseamnă că ambele formațiuni sunt așteptate să trimită 20 de eurodeputați la Bruxelles. Citește mai mult.

PRAGA

Controversata coaliție de extremă-dreapta se clasează pe locul trei în alegerile europene din Cehia.
Într-o întorsătură surprinzătoare a evenimentelor, controversata coaliție de extremă dreapta Přísaha și Motoristé (Jurământul și automobiliștii), condusă de un fost pilot de curse și influencer controversat, a obținut câștiguri semnificative în alegerile europene din Cehia de duminică, obținând două locuri și devenind al treilea partid din țară. Citește mai mult.

BUDAPESTA  

Fidesz al lui Orbán se confruntă cu cel mai slab rezultat electoral din istorie în UE. Partidul
Fidesz al premierului ungar Viktor Orbán a ieșit pe primul loc la alegerile europene de duminică din Ungaria, acesta obținând cel mai slab rezultat electoral european din istoria partidului, în condițiile în care opoziția a înregistrat câștiguri. Citește mai mult.

BRATISLAVA

Liberalii pro-UE au triumfat în fața Smer-ului lui Fico în alegerile europene din Slovacia.
Partidul liberal de opoziție Slovacia Progresistă (PS/Renew) a ieșit victorios în alegerile europene din Slovacia cu 27,8% din voturi și șase locuri, devansând Smer-SD (NI) al lui Robert Fico, văzut inițial ca favorit, care a obținut 24,8% din voturi și cinci locuri. Citește mai mult.

ȘTIRI DIN BALCANI

SOFIA

GERB câștigă alegerile europene fără o majoritate clară în Bulgaria.
Partidul GERB al fostului premier Boyko Borissov (PPE) a câștigat în mod convingător alegerile parlamentare anticipate din țară și votul european, dar țara a înregistrat a doua cea mai scăzută prezență la vot din istorie, de 31,8%. Citește mai mult.

BUCUREȘTI

România trimite pentru prima dată un partid de extremă-dreapta în Parlamentul European.
România trimite pentru prima dată politicieni de extremă-dreapta în Parlamentul European, dar scorul mai mic decât se aștepta AUR a făcut ca partidele mainstream din țară să răsufle ușurate. Citește mai mult.

ZAGREB

Conservatorii aflați la guvernare în Croația câștigă jumătate din locurile țării în Parlamentul European.
Partidul conservator HDZ (PPE), aflat la putere în Croația, a câștigat șase din cele 12 locuri ale țării în Parlamentul European, potrivit sondajelor la ieșirea de la urne publicate de presa locală, după ce votul în cel mai tânăr membru al UE s-a încheiat la ora 19.00.  Este vorba de două locuri în plus față de mandatul precedent.

Social-democrații din opoziție au obținut patru locuri, neschimbate față de 2019, iar două partide mai mici au obținut câte un europarlamentar: Mozemo („Noi putem”, Verzii) și Mișcarea Patriei (DP), care intenționează să se alăture grupului de extremă dreapta ID. (Rajnish Singh)

LJUBLJANA

PPE domină alegerile europene din Slovenia.
Partidul de centru-dreapta SDS (PPE) al fostului prim-ministru Janez Janša a obținut cele mai multe locuri la alegerile europene, patru din totalul de nouă locuri din țară, în timp ce Mișcarea pentru Libertate (Renew) a premierului Robert Golob, aflată la guvernare, s-a clasat pe locul al doilea, la mare distanță, cu două locuri.

Ambele partide au păstrat același număr de europarlamentari ca în 2019, dar numărul total al Sloveniei a crescut de la opt în 2019. 

Un alt partid afiliat PPE, NSI, a obținut un loc, cimentând triumful centrului-dreapta.

Social-democrații și partidul Vesna, afiliat la Verzi, au obținut câte un loc. (Zoran Radosavljevic)

AGENDA:

UE:
Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, susține un discurs la evenimentul Europe-Ukraine Energy Transition Hub, la Berlin, Germania;
Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, participă la Summitul umanitar din Gaza privind răspunsul umanitar urgent, la Amman, în Iordania; îl primește pe co-directorul OFEK (Centrul israelian pentru afaceri publice), Yehuda Shaul;
Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, susține un discurs de închidere a proiectului Promise Transnational Referral Mechanism (TRM) pentru copiii victime ale traficului de persoane, la Stockholm, Suedia;

Traducere cu DeepL.com, editare și adaptare: redacția Euractiv.ro